Shenjat e rrezikshme që nuk duhen injoruar gjatë gjumit

Periskopi.com Zoya

Apnea e gjumit është e rrezikshme për fëmijët, si dhe për të rriturit. Sinjalet e alarmit që mund të tregojnë praninë e apneas në gjumë janë të ndryshme. Dhe nuk duhet të nënvlerësohen, por duhet të nxisin ata që vuajnë ose anëtarët e familjes së tyre të shkojnë tek otolaringologu, i cili do të jetë në gjendje të këshillojë se çfarë të bëni ose t’ju sugjerojë një ekspert për çrregullimet e gjumit obstruktiv. Sepse për shkak të këtij çrregullimi, zemra mund të mbingarkohet dhe t’i ekspozojë ata që vuajnë nga ky çrregullim ndaj rreziqeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare.

Apnea dhe ipoapnea

Kjo shpjegohet nga Rosario Cerruto, ekspert në çrregullimet e gjumit obstruktiv dhe kreu i Shërbimit të Otolaringologjisë të Grupit Ini – Instituti i Neurotraumatologjisë Italiane: “Sindromi i apneas së gjumit, e quajtur edhe Osas, është një gjendje e karakterizuar nga ndërprerje të përsëritura të përkohshme të frymëmarrjes gjatë gjumit (apneas) ose ngadalësimin e rrjedhjes së ajrit në traktin e sipërm respirator prej së paku 30% (ipoapnea). Tek të rriturit flasim për Osas kur frekuenca e apneas / ipoapneas është e barabartë ose më e madhe se çdo 5 orë dhe çdo ngjarje zgjat më shumë se 10 sekonda. Tek fëmijët mund të me një episod çdo orë”.

Simptomat tek fëmijët

Tek fëmijët, përveç gjumit të shqetësuar me zgjime të shpeshta në përgjithësi, ka probleme të neuro-sjelljes, hiperaktivitet, vështirësi në të nxënë, vëmendje dhe ndjeshmëri të reduktuar.

… dhe tek të rriturit

Mund të vërehet lodhje gjatë ditës, migrenë në mëngjes, përgjumje dhe vështirësi në përqendrim, gërhitje, etje, goja e thatë, ndjenja e mbytjes, gjumi i shqetësuar me zgjime të papritura gjatë natës.

Prek më shumë meshkujt sesa femrat

Sindroma e apneas së gjumit prek burrat dhe gratë, të rriturit dhe fëmijët, me përqindje më të lartë tek meshkujt: 13-14,3% në krahasim me 5-6% për femrat. Mbi 85% e atyre që vuajnë nga ky çrregullim nuk kanë kaluar kurrë një kontroll të veçantë, edhe nëse prania e kësaj sindrome mund të ndikojë në cilësinë e jetës dhe të ketë efekte të dëmshme mbi shëndetin, nëse nuk diagnostikohet në kohë, veçanërisht në nivelin kardio-cerebrovaskular.

Diagnoza e hershme

Në rastine apneas së gjumit, diagnoza e hershme është e domosdoshme: nëse patologjia ende është në fillime, terapia në të vërtetë mund të çojë në rezultate shëruese ndaj komplikacioneve kardio-cerebrovasculare”, shpjegon Cerruto.

Shpërndaje në: