Shkencëtarët zbulojnë një molekulë në asteroid që mund të hedhë dritë mbi krijimin e jetës

Shkencëtarët zbulojnë një molekulë në asteroid që mund të hedhë dritë mbi krijimin e jetës

Në mostrat e mbledhura nga anija kozmike japoneze Hayabusa2 nga asteroidi Ryugu janë zbuluar molekula organike.

Kur studiuesit analizuan mostrat e mbledhura nga dy vende të ndryshme të asteroidit, ata gjetën uracil, një nga blloqet ndërtuese të ARN-së, si dhe vitaminën B3 (niacin) e cila është një faktor kyç për metabolizmin në organizmat e gjallë.

Uracil është një nga bazat azotike të nukleotideve në ADN dhe ARN, proteinat dhe molekulat që përmbajnë informacion gjenetik dhe udhëzime për qelizat e organizmave të gjallë. Një studim që detajon gjetjet u botua të martën në revistën Nature Communications.

Ryugu është një asteroid në formë diamanti, i pasur me karbon. Është rreth një kilometër i gjerë. Ky ishte misioni i parë për Hayabusa2, i cili përfundoi me sukses pasi dërgoi në Tokë një mostër nga nëntoka e asteroidit.

“Gjuajtja” e asteroidëve

Misioni i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore mblodhi një mostër nga sipërfaqja e asteroidit në shkurt 2019 dhe më pas gjuajti një “plumb” bakri në asteroid për të krijuar një krater 10 metra të gjerë. Një mostër nga krateri u mblodh në korrik 2019 dhe më pas Hayabusa2 u kthye, duke e sjellur kampionin në Australi në dhjetor 2020.

Në analizat e mëparshme, studiuesit kishin identifikuar aminoacide dhe molekula të tjera në mostrat e Ryugu, ndërsa uracil dhe niacin janë gjetur gjithashtu në meteoritët që kanë rënë në Tokë.

“Shkencëtarët kishin gjetur nukleobaza dhe vitamina në meteoritët e pasur me karbon, por gjithmonë ekzistonte çështja e ndotjes nga ekspozimi ndaj mjedisit tokësor,” shpjegoi autori kryesor i studimit Yasuhiro Oba, një profesor i asociuar në Universitetin Hokkaido në Japoni. “Meqenëse anija kozmike Hayabusa2 mblodhi dy mostra direkt nga asteroidi Ryugu dhe i dërgoi në Tokë në kapsula të mbyllura, skenari i kontaminimit mund të përjashtohet”.

Blloqe ndërtimi të jetës në hapësirë

Studiuesit zbuluan molekulat kur zhytën grimcat e mbledhura nga Ryugu në ujë të nxehtë dhe analizuan rezultatet duke përdorur metoda të ndryshme vëzhgimi, si kromatografia e ujit dhe spektrometria. Ekipi zbuloi gjurmët karakteristike të uracilit, niacinës dhe komponimeve të tjera organike që përmbajnë azot.

“Në kampion u gjetën edhe molekula të tjera biologjike, si një sërë aminoacidesh, amine dhe acide karboksilike, të cilat gjenden përkatësisht në proteina dhe në procesin e metabolizmit”, thotë Oba.

“Gurët e themelit” në meteoritë

Gjetjet e deritanishme nga mostrat e Ryugu përforcojnë dëshminë se blloqet ndërtuese të jetës erdhën nga hapësira dhe u sollën në Tokë miliarda vjet më parë, në meteorite. Molekulat ndoshta janë formuar përmes reaksioneve fotokimike në akull në Hapësirë ​​përpara se të formohej sistemi ynë diellor.

Përqendrimet e molekulave në të dy mostrat ishin të ndryshme, por kjo ka të ngjarë për shkak të ekspozimit ndaj mjedisit të ashpër të hapësirës. Është e mundur që Ryugu dikur të ishte pjesë e një trupi qiellor më të madh, siç është një kometë, përpara se të ndahej në copa nga përplasjet me trupa të tjerë qiellorë. Është gjithashtu e mundur që ndërsa shkëmbinjtë hapësinorë u përplasën me planetë të tjerë në sistemin tonë diellor, ata mbanin disa nga blloqet e ndërtimit të jetës.

“Nuk mund të them se prania e substancave të tilla nënkupton drejtpërdrejt shfaqjen ose praninë e jetës jashtëtokësore, por të paktën përbërësit e tyre, si aminoacidet dhe nukleobzat, mund të gjenden kudo në Hapësirë”, komentoi Oba.

Tani, studiuesit duan të dinë se sa të përhapura janë këto molekula në asteroidë. Një mostër nga një asteroid tjetër, Bennu, do të dërgohet në Tokë në shtator nga anija kozmike OSIRIS-REx e NASA-s.

“Zbulimi i uracilit në mostrat nga Ryugu përforcon teoritë aktuale rreth burimit të nukleobave në Tokën e hershme,” tha Oba. “Misioni OSIRIS-REx i NASA-s do të kthejë mostra nga asteroidi Bennu këtë vit dhe një studim krahasues i përbërjes së këtyre asteroidëve do të sigurojë të dhëna të mëtejshme për të zhvilluar këto teori.”

Shpërndaje në: