Shmangni me veturë ujin më të thellë se 10 cm

Periskopi.com Tech & Auto

Vjeshta dhe moti me shi rezultojnë në sasi të mëdha uji në rrugë.

Kryesisht është një shtresë sipërfaqësore, por ndonjëherë do të hasni një pengesë më të thellë uji. Së pari, vozitja pas shiut nuk është e zgjuar sepse rruga është e rrëshqitshme, dhe kjo ndikon negativisht në trajtimin e veturës.

Vrapimi nëpër pellgje më të thella nuk është i mençur për dy arsye – e para është siguria, dhe kjo është akuaplanimi në të cilin rrotat e veturës humbasin kontaktin me asfaltin.

Një arsye tjetër është – një udhëtim i tillë mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e ‘kafshës’ suaj metalike. Shmangni ujin më të thellë se 10 centimetra sepse shumica e veturave sot kanë marrje të ulët të ajrit, gjë që në këtë rast mund të tërheqë ujë në motor, gjë që mund të çojë në pasoja katastrofike, futjen e ujit në cilindra, plasaritje të shufrës lidhëse për shkak të ngarkesës …

Kështu që shmangni ujin më të thellë, vetura nuk është varkë apo nëndetëse dhe ju lutemi vozisni më me kujdes në shi.

Rritni distancën midis automjeteve para jush nga dy në katër sekonda, sepse distanca e ndaljes së veturës në shi është shumë më e gjatë.

Kushtojini vëmendje gomave, nëse ato janë të konsumuara dhe nëse thellësia e brazdës është më pak se 1.6 mm, do ta ndjeni sepse do të zvogëlohet trajtimi dhe do të zgjatet distanca e ndalimit gjatë frenimit. /Telegrafi/