Shumëkëmbëshi me 1306 këmbë gjendet në Australi

Periskopi.com Fun

Shkencëtarët kanë zbuluar një shumëkëmbëshin me 1306 këmbë, më së shumti nga çdo kafshë e njohur, dhe thonë se është një “mrekulli e evolucionit”. Disa prej tyre u gjetën pothuajse 60 metra nën tokë në rajonin Goldfields-Esperance të Australisë Perëndimore, ku minatorët gërmonin për ar dhe litium.

Krijesa nuk ka sy, është me ngjyrë të zbehtë, rreth 95 mm e gjatë dhe më pak se një milimetër e gjerë. Ai përdor prekjen dhe nuhatjen për të ndjerë mjedisin e tij dhe jeton në errësirë ​​të plotë në një habitat nëntokësor prej hekuri dhe shkëmbinjsh vullkanikë, shkruan Skynews, transmeton Klankosova.tv.

Dy femra të studiuara nga biologët u zbuluan se ishin më të gjalla se homologët e tyre meshkuj – njëra me 1306 këmbë, tjetra me 998. Një çift meshkujsh kishin 818 dhe 778 këmbë – prapëseprapë një rritje e madhe në shumëkëmbëshat e rregullt, të cilët përgjithësisht kanë midis 100 dhe 200.

Rekordi i mëparshëm u vendos nga një krijesë e gjetur në Kaliforni e cila kishte 750 këmbë. Krijesa e sapo zbuluar është quajtur Eumillipes persephone, që do të thotë “shumë këmbët e vërteta” dhe i referohet Persefonës, mbretëreshës së botës së krimit në mitologjinë e lashtë greke.

“Për mendimin tim kjo është një kafshë mahnitëse – një mrekulli e evolucionit. Ajo përfaqëson zgjatjen më ekstreme të gjetur deri më sot në shumëkëmbëshat, të cilat ishin kafshët e para që pushtuan tokën. Dhe kjo specie në veçanti arriti të përshtatet për të jetuar dhjetëra metra thellë në tokë, në një peizazh të thatë dhe të ashpër ku është shumë e vështirë të gjesh ndonjë shumëkëmbësh që mbijeton në sipërfaqe,” tha Bruno Buzatto, biolog kryesor në Bennelongia Environmental Consultants në Perth

Shumëkëmbëshat, të cilët janë të lidhur me centipedat, insektet dhe krustacet, u shfaqën për herë të parë më shumë se 400 milionë vjet më parë. Sot njihen rreth 13,000 lloje që ushqehen me bimësi të kalbur dhe kërpudha.