Sot dita Ndërkombëtare kundër Homofobisë, Transfobisë dhe Bifobisë

Periskopi.com Lajme

Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Bifobisë dhe Transfobisë festohet më 17 maj dhe synon të koordinojë ngjarjet ndërkombëtare që rrisin ndërgjegjësimin për shkeljet e të drejtave LGBT dhe stimulojnë interesin për punën e të drejtave LGBT në mbarë botën.

Themeluesit e Ditës Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, krijuan Komitetin IDAHO për të koordinuar veprimet bazë në vende të ndryshme, për të promovuar ditën dhe për të lobuar për njohjen zyrtare më 17 maj. Kjo datë u zgjodh për të përkujtuar vendimin për të hequr homoseksualitetin nga Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në 1990.

Kjo ditë, si koncept, u ​​konceptua në vitin 2004. Një fushatë njëvjeçare kulmoi me Ditën e parë Ndërkombëtare Kundër Homofobisë më 17 maj 2005. 24 mijë individë si dhe organizata të tilla si Shoqata Ndërkombëtare e Lezbikeve dhe Homofobisë (ILGA), Komisioni Ndërkombëtar i të Drejtave të Njeriut për homoseksualët dhe lezbiket (IGLHRC), Kongresi Botëror i Hebrenjve LGBT dhe Koalicioni i Lezbikeve Afrikane, nënshkruan një apel për të mbështetur “iniciativën IDAHO”. Aktivitetet për këtë ditë u zhvilluan në shumë vende, duke përfshirë ngjarjet e para LGBT që u zhvilluan ndonjëherë në Kongo, Kinë dhe Bullgari.

Në vitin 2009, emrit të fushatës iu shtua transfobia dhe aktivitetet e atij viti u fokusuan kryesisht në transfobinë (dhuna dhe diskriminimi ndaj personave transgjinorë). Një peticion i ri u nis në bashkëpunim me organizatat LGBT në vitin 2009 dhe u mbështet nga më shumë se 300 OJQ nga 75 vende. Në prag të 17 majit 2009, Franca u bë vendi i parë në botë që zyrtarisht hoqi çështjet transgjinore nga lista e saj e sëmundjeve mendore.

Francezi Louis-Georges Tin ishte themeluesi i ditës dhe veproi si Kryetar i Komitetit të tij deri në dorëheqjen e tij në shtator 2013. Ai u pasua nga aktivistja e njohur ndërkombëtarisht nga Venezuela për të drejtat trans, avokatja dhe profesoresha e ligjit Tamara Adrián, e cila u bë një nga ligjvënësit e parë trans në Amerikën Latine në vitin 2015.