Studim: Çrregullimet e gjumit shkaktojnë rëndim të gjendjes pas infektimit me COVID-19

Periskopi.com Shëndeti

Një studim i ri ka treguar një rritje prej 31 përqind të rrezikut për shtrim në spital dhe vdekshmëri te pacientët me frymëmarrje të dëmtuar dhe hipoksi të lidhur me gjumin.

Ekipi hulumtues, i udhëhequr nga Reena Mehra, MD, analizoi të dhënat retrospektive nga 5,400 pacientë të Cleveland Clinic. Gjetjet treguan se ndërsa pacientët me çrregullime të frymëmarrjes dhe hipoksi të lidhur me gjumin nuk kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të COVID-19, ata kanë një prognozë klinike më të keqe nga sëmundja, shkruan Hindustantimes, transmeton Klankosova.tv.

“Ky studim përmirësoi të kuptuarit tonë për lidhjen midis çrregullimeve të gjumit dhe rrezikut për rezultate negative të COVID-19. Ai sugjeron se biomarkuesit e inflamacionit mund të ndërmjetësojnë këtë marrëdhënie,” tha Dr Mehra, drejtor i Hulumtimi i Çrregullimeve të Gjumit në Klinikën Cleveland

Studimi u financua nga një Çmimi për Zhvillimin e Burimeve Kërkimore Transformative të Neuroshkencës që iu dha Dr Mehra dhe gjetjet u publikuan në revistën ‘JAMA Network Open’.