Studimi tregon një nga arsyet kryesore pse çiftet divorcohen

Periskopi.com Zoya

Në vitet e fundit, shkalla globale e divorcit është rritur në mënyrë të frikshme. Për shembull, një grua mesatare nga Maldivet, vendi më shkallën më të lartë të divorcit, kalon nëpër 3 divorce para se të mbushë 30 vjeçe. Statistikat janë vërtet zemërthyese dhe fajtorin e ka zbuluar një studim në Harvard.

Hulumtuesit studiuan të dhënat që datojnë para 45 vitesh dhe ja çfarë gjetën:

Hulumtimet e bëra nga një profesor i Harvardit nxorën të dhëna nga mbi 6300 çifte, që datojnë nga vitet ’70. Pas vëzhgimit të të dhënave, u zbulua se edhe pse çiftet debatojnë dhe divorcohen për shkaqe të shumta, shkalla e probabilitetit të tyre për t’u divorcuar rritet me 30% kur burri është i papunë.

Meshkujt që bëjnë punë me kohë të pjesshme ose nuk punojnë fare, kanë më shumë gjasa të divorcohen. Duke shkuar më tej, studimi shton se edhe kur burrat bëjnë punë të vogla ose qëndrojnë të papunë kundër vullnetit të tyre, kjo situatë sërish çon në tensione në marrëdhëniet e tyre.

Ndërkohë, nëse një grua nuk punon, kjo gjë nuk e çon çiftin në divorc.

Shumica e grave në ditët e sotme, janë shumë të zëna duke balancuar në mënyrë të përsosur punën dhe shtëpinë, por sipas hulumtimit, statusi i punës së një gruaje nuk ka asnjë efekt në divorc.

Të dhënat e mbledhura nga çiftet nuk treguan një ndikim pozitiv ose negativ të gjendjes financiare të një gruaje në divorc.

Shpërndaje në: