Vuçiqi nderohet nga Putin si shërbyes civil i Rusisë (Foto)

Periskopi.com Lajme

Mediat serbe kanë publikuar disa fotografi nga vizita e presidentit rus, Vladimir Putin, në Beograd, transmeton Periskopi.

Ndër to, është një fotografi të cilën e transmeton Tanjug, e ku Putin shihet duke vendosur diçka në sakon e presidentit serb Aleksandar Vuciq.

Sipas përshkrimit të Tanjug, bëhet fjalë për Urdhrin e Aleksandar Nevsky, që është një urdhër i meritave që Federata Ruse u ndanë shërbyesve shembullor civil, dhe në kujtim të shenjtorit të tyre Alexandar Nevsky.

Ky urdhër i dhurohet shërbyesve civil që për njëzet vjet ose më shumë kanë shërbyer me merita të larta.

Ky urdhër u krijua fillimisht nga Bashkimi Sovjetik si nder ushtarak gjatë Luftës së Dytë Botërore, më saktësisht me Dekretin e Presidiumit të Supremes së Sovjetikut më 7 korriku 1942.


Statuti i tij u ndryshua me Dekretin e Presidiumit të Sovjetikut Suprem të BRSS-së më 26 shkurt 1947.

Ajo mban një emër të ngjashëm me Urdhrin Perandorak të Shën Aleksandrit Nevskit i cili u krijua nga Perandoresha Catherine e parë e Rusisë në vitin 1725 dhe vazhdoi të jepet nga kryetarët e Shtëpisë së Romanovit pas Revolucionit Rus të vitit 1917.

Urdhri i Aleksandër Nevskit u rivendos nga Bashkimi Sovjetik, me përjashtim të fjalëve “Imperial” dhe “Shën”, për t’u dhënë zyrtarëve të ushtrisë për guximin personal dhe udhëheqjen e vendosur. Urdhri u mbajt nga Federata e Re Ruse pas shpërbërjes së BRSS me Vendimin e Supremit Sovjetik të Federatës Ruse 2557-I të 20 marsit 1992 [3] por asnjëherë nuk u dha. Dekreti i 7 shtatorit 2010 i Presidentit të Federatës Ruse e riformësoi distinktivin e Rendit më afër modelit para 1917 të perandorisë dhe ndryshoi statutin e Rendit duke e bërë atë një çmim thjesht civil. /Përktheu: Periskopi