​Facebook pezullon mijëra aplikacione

Periskopi.com Tech & Auto

Facebook ka pezulluar mijëra aplikacione pas një hetimi që u bë pas skandalit të të dhënave nga Cambridge Analytica.

“Aplikacionet e pezulluara ishin të lidhura me rreth 400 zhvillues, por jo të gjitha aplikacionet e pezulluara paraqisnin kërcënim për përdoruesit”- tha në deklaratë Facebook.

Kompania humbi shuma të mëdha parash si dhe u kërcënua nga falimenti si pasojë e skanadalit të të dhënave të Cambridge Analytica që u zbulua në 2018. Cambridge Analytica përdori të dhënat e shumë përdoruesve të Facebook pa lejen e tyre.

Firma e konsulencës politike dyshohet se ka përdorur këto të dhëna, të marra nga një kuiz personaliteti, duke synuar reklamat politike.

85 aplikacionet që kanë marrë 8 milionë shkarkime në Android

Periskopi.com Tech & Auto

Këta 85 aplikacione përveçse pushtojnë telefonët me reklama, janë të vështirë për të fshirë sepse përdorin teknika të cilat shmangin identifikimin.

Dhjetëra aplikacione adware të cilët silleshin si aplikacione për editimin e fotove ose si lojëra janë kapur duke ofruar reklama të cilat pushtonin ekranin e telefonëve të përdoruesve si pjesë e një skeme për gjenerimin e të ardhurave përmes mashtrimit.

Firma e sigurisë Trend Micro tha se ka gjetur plot 85 aplikacione individuale të shkarkuara mese 8 milionë herë në Google Play dhe të gjithë tashmë janë hequr.

Aplikacionet adware funksionojnë në sfond dhe ofrojnë mbushin ekranet e telefonëve në reklama për të gjeneruar të ardhura pa dijeninë e përdoruesit.

Këta 85 aplikacione përveçse pushtojnë telefonët me reklama, janë të vështirë për të fshirë sepse përdorin teknika të cilat shmangin identifikimin.

Sapo instaloheshin, aplikacionet qëndronin në heshtje për gjysmë ore. Më pas aplikacioni fshihte ikonën e tij dhe krijonte një shkurtesë në ekran. Kështu zhvilluesit e aplikacioneve në fjalë i mbronin ato nga fshirja.

Aplikacionet kishte një kod i cili bën të mundur që e njëjta reklamë të mos shfaqej disa herë në ekran. Për më tepër intervali i shfaqjes së tyre kontrollohej plotësisht nga personat pas kësaj skeme.

Trend Micro ka ofruar një listë të aplikacioneve dhe disa prej tyre janë Super Selfie Camera, Cos Camera, Pop Camera dhe One Stroke Line Puzzle.