Arkeologët zbulojnë vendbanimin më të vjetër se piramidat egjiptiane

Periskopi.com Lajme

Arkeologët izraelitë zbuluan kohët e fundit një vendbanim të madh 9000-vjeçar neolitik pesë kilometra larg Jerusalemit përpara ndërtimit të një autostrade, shkruan mediat izraelite, duke iu referuar një deklarate nga Administrata Shtetërore e Antikiteteve.

Ky është zbulimi më i madh ndonjëherë nga Epoka e Re e Gurit në Izrael dhe Levant ku, sipas arkeologëve, jetonin mes 2.000 dhe 3.000 banorëve, e cila është si qyteti më i madh i sotëm dhe pastaj mund të konsiderohet një metropol.

Mbetjet e vendbanimit janë zbuluar vetëm disa centimetra nën sipërfaqen e vendit pranë qytetit Motza dhe konsiderohen një pikë kthese në hulumtimin e vendbanimeve parahistorike për shkak të madhësisë dhe objekteve të ruajtura mirë.

Banorët e asaj kohe janë marrë me gjueti, bagëti, sidomos rritjen e deleve dhe zhvillimin e bujqësisë.

Arkeologët gjetën mijëra shigjeta, thika, bizhuteri dhe byzylykë të vegjël prej guri, të cilat mbaheshin ndoshta nga fëmijët.

“Mijëra vjet përpara se piramida të ndërtohej në periudhën neolitike, më shumë banorë jetonin në vendbanime të përhershme. Ata ishin pak a shumë të përfshirë në bujqësi, “shpjegon njëri nga arkeologët  Jacob Vardi.

Arkeologët gjithashtu gjetën mbetjet e ndërtesave të mëdha, sallat publike dhe vendet e lutjes, dhe rrugët e ngushta duke treguar se planifikimi i ndërtesës ishte në nivel të lartë.