‘Bomba e kurdisur’ që rrezikon Evropën – një gabim aty sjell pasoja më të rënda se Çernobili

Periskopi.com Lajme

Kompleksi bërthamor Sellafield, i vendosur vetëm pak kilometra në jug të kufirit midis Skocisë dhe Anglisë, ka regjistruar deri në 25 incidente të sigurisë vetëm në dy vitet e fundit.

Zbulimi u bë nga mediumi britanik The Sun të dielën, me edicionin e përjavshëm duke deklaruar madje se ky vend është “më i rrezikshmi në Evropë”.

Këtu, sipas mediave të huaja, në vitin 1956, u ndërtua termocentrali i parë bërthamor në botën perëndimore, Calder Hall, i cili operonte deri në vitin 2003, raporton Telegrafi.

Këtu gjithashtu është një objekt për përpunimin e materialeve bërthamore.

Kompleksi i Cumbria supozohet se ka një rezervë prej 140 ton të plutoniumit dhe merr mbetjet radioaktive nga reaktorët në punë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ndërkohë që pronarët këmbëngulin se siguria bërthamore është një “prioritet mbizotërues”, hapësira prej 6 km e gjatë, me tela me rrota, është cilësuar si vendi më i rrezikshëm në Evropë.

Vendorët jetojnë në frikë të vazhdueshme për një incident serioz të mundshëm atje, ka thënë Janine Smith, nga grupi i fushatës Cumbrians në kundërshtim me një mjedis radioaktiv.