Studiuesit: Buka dhe vera ishin çelësi i zhvillimit njerëzor

Periskopi.com Fun

‘Epi i Gilgameshit’ është një nga tekstet më të hershme të njohura në botë.

Është historia e një mbreti-zot, Gilgamesh, i cili sundoi qytetin e Urukut në Mesopotami në mijëvjeçarin e tretë B.C. Brenda linjave të saj, epika lë të kuptohet se si të parët e shihnin origjinën e qytetërimit të tyre.

Antagonisti i Gilgameshit, Enkidu, përshkruhet si një njeri i egër, duke jetuar me kafshët dhe duke ngrënë kullosa me gazelat.

Por ai është joshur nga një priftëreshë e bukur e tempullit, e cila pastaj i ofron atij veshje dhe ushqim, duke thënë: ‘Enkidu, ha bukë, është shtylla e jetës; pi verë, është zakon i vendit”.

Kështu, Enkidu është transformuar nga një kafshë e egër e zhveshur në një ‘të civilizuar’ që jeton me njerëz të tjerë.

Buka dhe vera janë produkte të shoqërisë së vendosur. Ato përfaqësojnë fuqinë për të kontrolluar natyrën dhe për të krijuar qytetërimin, duke konvertuar të egrat në të zbutur, të papërpunuarat në të gatuar dhe transformimi nuk mund të bëhet lehtësisht vetëm.

Akti i transformimit të egërsisë në civilizim është një shoqëri, që kërkon shumë njerëz që të punojnë së bashku.

Gjatë dekadave të fundit, teoria arkeologjike është zhvendosur drejt idesë që qytetërimi u ngrit në rajone të ndryshme anembanë botës falë evolucionit të bashkëpunimit.

Arkeologët kanë zbuluar se konsumimi i ushqimit dhe pijeve në kohë dhe vende të njohura për rituale, është një nga gurët themelorë të rritjes së shoqërisë dhe bashkëpunimit gjatë gjithë historisë njerëzore.

Besohet se kulturat primitive të Mesopotamisë mund të kishin nxjerrë birrën nga elbi deri në 10,000 BC, por nuk ka të dhëna. Prova më e hershme e pirjes së birrës daton në Kinën Veriore 9.000 vjet më parë.

Kjo birrë e lashtë u bë duke përdorur fruta të murrizave, rrush të egër kinez, oriz dhe mjaltë, dhe është pija më e vjetër e njohur fermentuese në histori – madje më e vjetër se vera.

Rreth vitit 3150 BC, egjiptianët përdorën birraritë në shkallë industriale për të furnizuar punëtorët që ndërtuan piramidat e Gizës.

Përfundimisht, birra erdhi nga Lindja e Mesme në Evropë, ku një bollëk i kulturave të elbit ofroi shumë përbërës të papërpunuar për bukë.

Ekspertët tani kanë gjetur dëshmi të birrës në Greqi gjatë Epokës së Bronzit.

Studiuesit besojnë se këta njerëz parahistorikë gëzonin të gëzonin pije alkoolike për gostitë gjatë gjithë vitit dhe jo vetëm kur rrushi ishte i pjekur. Jo vetëm që konsiderohej ushqyese ajo ishte gjithashtu një alternativë e sigurt për të pirë ujë.

Ishte në Mesjetë që elbi u bë burimi kryesor i sheqerit të fermentuar dhe birra u bë pija që ne e njohim sot.

Njerëzit ndërtojnë norma, ritualë dhe tabu për të organizuar jetën e tyre ekonomike dhe politike. Larg nga të qenit zakonet ekzotike dhe ekzotike të ‘popujve primitivë’, rregullat e përpunuara të sjelljes, të koduara në praktikat e ritualit të pasur, janë mjete të zgjuara për të organizuar një shoqëri ku mungon forca.

Praktikat rituale shpërblejnë bashkëpunëtorët dhe dënojnë mashtruesit, andaj ata nxisin një sjellje të qëndrueshme të grupit drejt qëllimeve të përbashkëta dhe zgjidhin atë që njihet si “problemi i veprimeve kolektive” në jetën shoqërore njerëzore – si i merrni të gjithë të punoni së bashku drejt diçka që është në interesin afatgjatë të secilit?

Gostia është një komponent kyç i këtij lloji të shoqërisë dhe bashkëpunimit. Buka dhe vera e Enkidus është ende e rëndësishme 5.000 vjet më vonë.