Nuk do ta besoni sa pak para merr Trumpi në vit si lider i SHBA-ve

Periskopi.com Lajme

Pagat e njerëzve të tjerë gjithmonë nxisin kuriozitet, madje as miqtë nuk hezitojnë t’ju tregojnë apo t’ju pyesin për të. Megjithatë, pagat e presidentëve dhe kryeministrave nuk janë sekrete.

Ndryshe ka koleksionuar disa nga pagat e liderëve botërorë:

 1. Donald Trumpi, president i SHBA

1 dollar në vit

Trumpi refuzoi pagën e tij presidenciale prej $ 400.000 në vit ($ 33.000 në muaj, 1.095 $ në ditë) duke thënë se rroga e tij vjetore do të jetë vetëm $ 1 për çdo vit pune (ai nuk mund të marrë më pak nga ligji).

Pasuria e presidentit aktual të SHBA-së është 3 miliardë dollarë, kështu që ai mund të përballojë të punojë pa shpërblim. Para Trumpit, Herbert Hooveri dhe John F. Kennedy punuan pa pagesë.

 1. Petro Poroshenko, president i Ukrainës

12.220 dollarë në vit

Presidenti i Ukrainës fiton 12.220 dollarë në vit (1,018 dollar në muaj, 33 dollarë në ditë). Sipas “Forbes”-it, Petro Poroshenko është personi i gjashtë më i pasur në Ukrainë. Pasuria e tij është 1.3 miliardë dollarë.

Paga minimale mujore në Ukrainë është 133 $.

 1. Xi Jinpingu, president i Republikës Popullore të Kinës

20.500 dollarë në vit

Xi Jinpingu fiton një pagë modeste prej 20,593 dollarë në vit (1,716 dollarë në muaj, 56 dollarë në ditë) dhe ai e kishte këtë rrogë që nga viti 2015 kur u rrit me 62%! Udhëheqësi i PRC-së, gruaja dhe vajza e tij nuk posedojnë asnjë biznes, por pasuria e të afërmve të tij të afërm vlerësohet në 376 milionë dollarë.

Paga minimale mujore në Kinë është $ 150- $ 300 dhe varet nga ligjet e secilës krahinë.

 1. Sauli Niinistö, president i Finlandës

146.700 dollarë në vit

Presidenti i një prej vendeve më të pasura në botë, i cili është rizgjedhur për mandatin e tij të dytë, fiton 146.700 dollarë në vit ($ 12,225 në muaj, 402 dollarë në ditë).

Paga minimale mujore në Finlandë nuk kufizohet nga ligji dhe sipas burimeve të ndryshme është afërsisht 2.000 dollarë.

 1. Vladimir Putini, president i Rusisë

151.000 dollarë në vit

Vladimir Putini fiton $ 151,.32 në vit ($ 12.586 në muaj, 414 dollarë në ditë).

Paga minimale mujore në Rusi është 140 $.

 1. Theresa May, kryeministre e Mbretërisë së Bashkuar

198.500 dollarë në vit

Kjo grua udhëheqëse rregullon vendin në mënyrë strikte dhe fiton $ 198.509 në vit ($ 16,542 në muaj, 544 $ në ditë). Ajo është gjithashtu e dashuruar pas këpucëve.

Ajo ka një koleksion të madh, dhe çdo palë mbahet në një kuti transparente në mënyrë që ajo të mos humbasë kohën duke kërkuar për këpucët e nevojshme.

Paga minimale mujore në Mbretërinë e Bashkuar është 1.569 $.

 1. Emmanuel Macroni, president i Francës

211.500 dollarë në vit

Paga e presidentit më të ri të Francës është $ 211,530 ($ 17,628 në muaj, $ 580 në ditë). Para karrierës së tij politike, Macroni ishte shumë i suksesshëm në industrinë bankare. Ai madje mori edhe pseudonimin e “Mozartit të financave” dhe komisionet e tij vlerësohen më shumë se 1 milion dollarë në vit.

Paga minimale mujore në Francë është $ 1.758.

 1. Jimmy Moralesi, president i Guatemalës

232.000 dollarë në vit

Një ish-komedian dhe aktor, Jimmy Morales, president i Guatemalës, është udhëheqësi më i paguar i vendeve të Amerikës Latine me një pagë prej $ 231,000 ($ 19,300 në muaj, 634 $ në ditë). Pasi u bë president, ai përmbushi premtimin e fushatës dhe dha 60% të pagës së tij për bamirësi.

Paga minimale mujore në Guatemalë është afërsisht $ 200.

 1. Angela Merkeli, kancelare e Gjermanisë

263.000 dollarë në vit

Paga e Angela Merkelit është $ 263,000 në vit ($ 22.000 në muaj, 720 dollarë në ditë). Ajo jeton në një ndërtesë të rregullt 5-katëshe në Berlinin Qendror.

Paga minimale mujore në Gjermani është 1.780 $.

 1. Justin Trudeau, kryeministër i Kanadasë

267,000 dollarë në vit

Paga e kryeministrit kanadez është 267,415 dollarë në vit ($ 22,285 në muaj, 733 dollarë në ditë).

Vitin e kaluar, ai ishte në pushime në Bahamas, të cilat ishin paguar nga miku i tij milioner, princi Karim Aga Khan. Kjo shkaktoi një skandal politik dhe dyshime se princi ndikon në situatën politike në Kanada. Trudeau kërkoi falje  dhe premtoi të jetë më i kujdesshëm.

Paga minimale mujore në Kanada varet nga ligji i secilës krahinë, por mesatarisht është 1.400 dollarë.

 1. Malcolm Turnbulli, kryeministër i Australisë

403.700 dollarë në vit

Kryeministri i Australisë, Malcolm Turnbull, fiton 403.745 dollarë në vit ($ 33,645 në muaj, 1,106 dollarë në ditë).

Ai vendosi të mos e refuzonte pagën e tij si Donald Trumpi, edhe pse ai është një multimillionar vetë. Ai dikur ishte bankier dhe biznesmen.

Paga minimale mujore në Australi është 1,900 dollarë.

 1. Doris Leuthardi, presidente e Konfederatës Zvicerane

437.000 dollarë në vit

Pozita e presidentit në Zvicër është vetëm formale dhe personi zgjidhet nga ministrat për një mandat njëvjeçar.

Paga e Doris Leuthardit, e cila mban postin e presidentes për herë të dytë, është 437,000 dollarë në vit (36,000 dollarë në muaj, 1.200 dollarë në ditë) dhe është e barabartë me pagat e të gjithë ministrave të tjerë.

Paga minimale në Zvicër nuk është e kufizuar me ligj. Vetëm Kantoni i Neuchâtelit e ka atë dhe është 20 $ në orë.

 1. Lee Hsien Loongu, kryeministër i Singaporit

2.2 milionë dollarë në vit

Lee Hsien Loongi trashëgoi postin e kryeministrit nga babai i tij, Lee Kuan Yew, në sajë të të cilit ekonomia e Singaporit bëri një fillim të shpejtë. Djali vazhdon politikën e babait të tij.

Ai ka pagën më të lartë midis të gjithë udhëheqësve të botës: është 2.2 milionë dollarë në vit (147.000 dollarë në muaj, 7.350 dollarë në ditë).

Paga minimale mujore në Singapor nuk është e kufizuar me ligj. Nga të dhënat jozyrtare, ajo është afërsisht $ 1,000.