Bie numri i lindjeve në Klinikën Gjinekologjike në QKUK

Periskopi.com Lajme

Në Klinikën Gjinekologjike-Obstetrike të QKUK-së, për 6 muaj u lindën 4721 foshnje. Krahasuar me 6 mujorin e parë të vitit të kaluar, ka një rënie prej 136 foshnjash.

Drejtori i kësaj klinike, Jakup Ismaili, ka thënë se nga gjithsej këto lindje, 1 336 janë kryer me prerje cezariane.

“Numri i lindjeve në gjashtëmujorin e parë  ka qenë 4721 lindje, numri i përgjithshëm i lindjeve, prej tyre 1336 kanë qenë lindje me prerje cezariane, kurse në gjashtëmujorin e vitit të kaluar kanë qenë 4857 lindje prej tyre 1467. Kemi një diferencë prej 136 lindje më pak në këtë gjashtëmujor në krahasim me gjashtëmujorin e vitit të kaluar”, tha ai.

Stafi i Gjinekologjisë i cili kryen disa shërbime ndër to edhe lindjet, akoma po ballafaqohet me mungesë të stafit të mesëm, mamive dhe infermierëve.

“Me lindjen e mjekësisë bashkëkohore çdo herë e më shumë vinë duke u shtuar kërkesat. Kështu që  kërkesat për staf të mesëm çdo herë kemi mungesë të stafit të mesëm kështu që çdoherë ne bëjmë kërkesë që të rritet numri i personelit të mesëm, mamive, infermierëve që të kemi sa më shumë, që të kryhet puna sa më mirë edhe më ndershëm”, ka thënë Ismaili,  për Ekonomia Online.

Ndërsa sa i përket kushteve në këtë klinikë, gjinekologu Ismaili tha se nuk krahasohen me vendet evropiane, por që nuk duhet injoruar, pasi sipas tij i përgjigjet numrit të përgjithshëm të pacientëve të cilët hospitalizohen në këtë klinikë.

“Kushtet në klinikën tonë janë, nuk mund të themi se mund të krahasohemi me vendet evropiane mirëpo nuk janë për tu injoruar apo nënçmuar, janë kushte optimale për lindje, është stafi, është numri i gjinekologëve, është i mjaftueshëm, numri i infermierëve thamë që ka mungesë mirëpo megjithatë është i përballueshëm, hapësira është diku 22 mijë deri 24 mijë metra katrorë do të thotë edhe pse është një objekt i ndërtuar në vitet 1980, do të thotë ka 40 vite, megjithatë është i mjaftueshëm për numrin e lindjeve dhe i përgjigjet numrin të përgjithshëm të pacientëve të cilët hospitalizohen në këtë klinikë”.

Se a ka raste kur kjo Klinikë kthen pacientë të cilët mund të kryejnë lindje në spitalet regjionale, Ismaili tha se 40 për qind e lindjeve i kryejnë këtu dhe se nuk ndodh që t’i kthejnë prapa pacientet.

“Përkundrazi këto 40 për qind të lindjeve në tërë Kosovën lindin në Klinikën Gjinekologjike, mirëpo në kemi fluks nga spitalet regjionale qe vinë këtu dhe nuk ndodh që t’i transferojmë, qoftë rastet e komplikuara por edhe lindjet tjera normale të cilat do të kishin lind në spital regjional ato frekuentohen në klinikën gjinekologjike.

Drejtori  Jakup Ismaili ka thënë gjithashtu se Klinika e Gjinekologjisë në Prishtinë merr përsipër edhe komplikimet e nënave apo bebeve qe kanë marrë shërbim nga spitalet private.

“Klinika Obstetrike Gjinekologjike është opsioni i fundit, institucioni  terciar,  kështu që ka raste plotë që vinë edhe nga spitalet private, për shkak te komplikimeve, qoftë për shkak të bebeve qoftë për shakë të nënave referohen ne qendrën obstetrike të gjinekologjike”, përfundoi ai.

Nënat që lindin në Klinikën e Gjinekologjisë do të marrin pako me produkte të fëmijëve

Periskopi.com Lajme

Qendra Klinike Universitare e Kosovës dhe Base Agency, kanë nënshkruar marrëveshje të bashkëpunimit, përmes së cilës do të bëhet dhurimi i një pako për secilën nga nënat që lindin fëmijët e tyre në Klinikën e Gjinekologjisë.

Me rastin e nënshkrimit të kësaj marrëveshje, drejtori i përgjithshëm i SHSKUK-së, dr. Basri Sejdiu, ka falënderuar Base Agency që kanë zgjedhur Klinikën e Gjinekologjisë për të ndihmuar nënat dhe foshnjat e porsalindura.

Në anën tjetër, Alban Shabani nga Base Agency tha se falë donatorëve kanë krijuar një pako, e cila do të përmbajë produkte që do t’i dhurohen falas nënave që lindin në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, afërsisht 10,000 pako përgjatë një viti.

Dhurimi i pakove për nënat që lindin në Klinikën Obstetrike Gjinekologjike, do të fillojë brenda pak ditësh.

 

Bëhet nënë e mitura që bashkëjetonte me 18 vjeçarin – Arrin në 34 numri i të miturave që lindën në QKUK  

Periskopi.com Lajme

Epitetin nënë gjatë së dielës e mori edhe një 16 vjeçare, në Klinikën e Gjinekologjisë.

Ani pse u bë me fëmijë, edhe vetë nëna cilësohet e mitur.

Ajo bashkëjetonte me një djalë 18 vjeçar prej kohësh, e ky i fundit për këtë shkak dyshohet se ka kryer vepër penale.

Drejtori i Klinikës së Gjinekologjisë, Jakup Ismaili tha se megjithatë e mitura doli nga spitali në gjendje stabile.

Por ky nuk është rasti i vetëm që në Kosovë vajzat e mitura bëhen nëna.

Mësohet se 34 të mitura janë bërë nëna në Kosovë.

Në raste të tilla, kur vajzat e mitura mbesin shtatzënë, ekziston rrezik i përgjithshëm për shëndetin e tyre.

Nga Koalicioni i OJQ’ve për Mbrojtjen e Fëmijëve, thonë se bashkësia jashtëmartesore me të mitur, është shqetësuese.

Për T7, nga Policia e Kosovës, kanë treguar se gjatë vitit 2018 janë raportuar  15 raste ku persona të caktuar kanë bashkëjetuar me personin nën moshën 16 vjeçare, ndërsa 8 raste të tilla vetëm gjatë muajve të parë të vitit 2019.

Përveç bashkëjetesës, të miturit në Kosovë ndodhë që të martohen edhe me dokumente.

Sipas ligjit, edhe të miturit e moshës 16 vjeçare kjo u mundësohet, nëse plotësojnë disa kritere.

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara në vitin 2018 ka miratuar një rezolutë për martesat e hershme, përmes të cilës iu bëjnë thirrje të gjitha shteteve të mos lejojnë martesat nën moshën 18 vjeçare.

Martesave të hershme iu kanë nënshtruar 53 vajza gjatë vitit 2018, ndërsa vetëm pesë muajve të parë të vitit 2019, 16.

Prokuroria pritet të nisë hetimet për 13 vjeçaren që u bë nënë

Periskopi.com Lajme

Lindja e një foshnje nga nëna e mitur 13-vjeçare, po konsiderohet se përbën bazë të mjaftueshme për të hapur rast në prokurori. Madje, edhe Prokuroria e Shtetit pritet së shpejti të nisë hetimet lidhur me rastin.

E mitura që solli në jetë foshnjën, është shtetase e Shqipërisë ndërsa jeton në Gjakovë. Ajo në Kliniken e Gjinekologjisë ka deklaruar se është e martuar, madje ka thënë se edhe babai i foshnjës është i mitur.

Drejtoresha e Klinikës Gjinekologjike, Mirvete Paçarada, ka bërë të ditur se nëna gëzon shëndet të plotë dhe se fëmijën e ka sjellë në jetë në javën e 33 të shtatzënisë.

“Ajo është në gjendje plotësisht të mirë edhe pse si mjek jemi të obliguar ta paraqesim në grupin e lindjeve me rrezik të lartë, por fatmirësisht te kjo ka shkuar lindja mirë. Por, ne si gjinekolog nuk preferojmë lindje para moshës jo madhore, kur edhe ligji e parasheh moshën për lindje, për krejt. Sepse ajo edhe psiqikisht, edhe fizikisht nuk është e përgatitur për një jetë për t’u bërë nënë. E kemi vetëm deklaratën e saj që ajo është e martuar, tash sa është e martuar, kush është nuk e dimë, sepse ligjërisht ajo nuk ka të drejtë për t’u martuar në moshën 13-vjeçe. Bashkëshorti i vet ka qenë në vizitë dhe sipas informatave të saj edhe ai është i mitur”, ka thënë ajo.

Ndërkaq, drejtori i Klinikës së Neonatologjisë, Xhevdet Gojnovci, ka thënë se lindja ka ndodhur ditën e hënë, në ora 10:15 minuta. Aktualisht për shkak që foshnja ka lindur para kohe, ajo gjendet në inkubator, por që është me shenja vitale stabile.

“Ka lindur në bazë të informacioneve që i kemi në vitin 2005, e lindur në Elbasan për momentin jeton në Gjakovë. Babai, sa kemi informacione, moshën nuk e dimë, por është nga qyteti i Bajram Currit, jetojnë në Gjakovë. Për momentin është në kujdesin intensiv, në inkubator me terapi. Pesha e lindjes është 1 mijë e 900 gramë, gjatësia 50 centimetra, me shenja vitale stabile. Megjithatë, duhet të trajtohet”, tha ai.

Avokati Florian Dushi thotë se Prokuroria e Shtetit duhet të fillojë hetimet për rastin, pasi sipas tij vetë publikimi i lajmit se një e mitur është bërë nënë, përbën bazë të mjaftueshme për hetime.

“Në rastin konkret, unë mendoj që vetë publikimi i lajmit, fakti që personi në fjalë është e mitur, sipas asaj që kemi kuptuar nga mediat ka vetëm 13 vjet, përbën bazë të mjaftueshme që organet kompetente të fillojnë hetimet, sepse ka bazë për dyshim. Të fillojnë hetimet për të sqaruar të gjitha rrethanat që ndërlidhen me këtë rast dhe për të parë në finale nëse eventualisht ky rast apo kjo përbën ndonjë vepër penale. Të shohin të sqarojnë, kush është kryerësi i kësaj vepre dhe përfundimisht organet që janë të thirrura për këtë, në këtë rast Prokuroria e Shtetit të shohë nëse ka vepër penale sa i përket këtij rasti”, tha ai.

Sipas informacioneve nga Klinika Gjinekologjike, edhe babai i foshnjës është i mitur, e për këtë Dushi tregon se a ka dispozita ligjore që e dënon nëse konstatohet se babai është i moshës madhore.

“Kodi Penal këtë çështje e rregullon në kuptimin që nëse personat në fjalë kanë kryer marrëdhënie janë të moshës së njëjtë apo të përafërt do ta quaja me një diferencë prej më së shumti dy vjetësh, atëherë nuk përbënë vepër penale. Por, megjithatë për të sqaruar të gjitha këto dilema unë mendoj që duhet të zhvillohen hetimet dhe të shihet cili është kryerësi, cilës moshë i përket kryerësi. Këtu mund të varet prej rrethanave në të cilat është kryer, sepse ka mjaft dispozita të Kodit Penal të Kosovës, të cilat e rregullojnë dhe e përcaktojnë masën e dënimit varësisht nga rrethanat në të cilën është kryer, që fillojnë me dhunimin, pastaj mashtrimin, premtimin për martesë. Por, megjithatë mund të konstatoj se në fakt të gjitha dënimet e parapara për të gjitha rrethanat në të cilat kryhet vepra penale ndaj të miturit fillon diku 10 vjet burgim e më shumë”, ka thënë ai.

Nga Prokuroria e Shtetit, Prokurori Ibrahim Berisha, ka bërë të ditur se gjithsesi do të ketë hetim.

“Ne jemi ende në diskutim e sipër. Është rast pak më specifik, sepse kur janë të miturit në pyetje, ne jemi të kujdesshëm. Ne duhet të fillojmë hetimin gjithqysh. Pasoja është shkaktuar te ne këtu, të shohim a po fillojmë ne apo Gjakova. Por, sipas të gjitha gjasave, edhe ne mund të fillojmë. Por, gjithsesi fillojmë për arsye se nën moshën 16-vjeçare kushdo që kryen ndonjë akt seksual, e këtu në pyetje është që ajo ka lindur, aty pa dyshim ne do të hapim rast”, tha ai.

Klinika e Gjinekologjisë bëhet me shtretër të rinj

Periskopi.com Lajme

Ka nisur ndërrimi i shtretërve edhe në Klinikën e Gjinekologjisë. Këtë e ka bërë të ditur ministri i shëndetësisë Uran Ismaili përmes një postimi në Facebook.

Ai ka thënë se nga kontigjenti prej 750 shtretërve që janë blerë, pas klinikës së mushkërive ka nisur ndërrimi i tyre edhe në klinikën e Gjinekologjisë.

“Buzëqeshjet në fytyrat e personelit mjekësor tregojnë gjithcka. Shtretër të rinj edhe për Klinikën e Gjinekologjisë nga kontigjenti prej 750 shtretërve që kemi blerë për QKUK-në”, ka shkruar ministri Ismaili.

Më tej, ai ka thënë se asnjë nënë dhe asjnë fëmijë nuk duhet të ballafaqohet më me shtretër që qëndrojnë mbi blloqe e që rrezikojnë shëndetin e tyre.