Malazezët i drejtohen Thaçit dhe Kurtit: Nuk dëshirojmë të përfaqësohemi më nga serbët

Periskopi.com Lajme

Shoqata e Malazezëve të Kosovës i ka dorëzuar sot një kërkesë Presidentit Thaçi dhe Kryeministrit Kurti për rregullimin e pozitës zyrtare juridike të komunitetit malazez në Kosovë..

Aty, ata kanë kërkuar nga Presidenti dhe Kryeministri i Kosovës që të mos përfaqësohen më nga serbët.

“Ne presim që udhëheqësit e Kosovës, në përputhje me fuqitë e tyre kushtetuese, t’i qasen hartimit të një ndryshimi kushtetues ose individualisht, dhe t’i vendosin ato sa më shpejt që të jetë e mundur në procedurën parlamentare për shqyrtim dhe miratim përfundimtar”, thuhet në letër, transmeton Metro.

Lideri i malazezëve të Kosovës Slobodan Vujicic i është drejtuar Kryeministrit Albin Kurti dhe Presidentit Hashim Thaçi, me kërkesë që ky komunitet njihet si pakicë e barabartë me pakicat e tjera sipas ligjeve të vendit në fuqi.

Kjo është letra e plotë:

Ne presim që ata, në përputhje me fuqitë e tyre kushtetuese, t’i qasen hartimit të një ndryshimi kushtetues, ose individualisht, dhe t’i vendosin ato sa më shpejt që të jetë e mundur në procedurën parlamentare për shqyrtim dhe miratim përfundimtar

Në të njëjtën kohë, ne u bëmë kërkesa të gjitha klubeve parlamentare që të deklarojnë iniciativën e tyre në mënyrë që, pas 12 vjetësh, ata më në fund të dinin të vërtetën se PFORR dhe kush KUNDR Malazezëve të bëhen një kategori kushtetuese. Miratimi i një ndryshimi të tillë në Kuvendin e Kosovës kërkon një shumicë prej dy të tretave ose  të votave të komuniteteve pakicë dhe të paktën dy të tretat e votave të deputetëve të pranishëm.

Ne i kemi bërë kërkesa shtesë kryeministrit Kurti që Qeveria,menjëherë nga zbatimi i plotë i Strategjisë për Integrimin dhe Afirmimin e Komunitetit Malazez në Kosovë, të miratuar në 12.12.2016, dhe që në bazë të Ligjit për Pushimet Zyrtare, Malazezët të marrin zyrtarisht një ditë si të gjitha komunitetet e tjera në Kosovë.

Ne i bazojmë kërkesat dhe pritjet tona në faktin se malazezët janë një bashkësi tradicionale në Kosovë, siç dëshmohet nga historia, monumentet monumentale, muzeu etnologjik, instituti statistikor republikan, ose më saktë të gjitha regjistrimet që fillojnë nga shekulli XIV, kur regjistrohen nga përkatësia fetare duke përdorur libra të lindjes deri në vitin 1948 vit, kur 3.85% prej nesh jetonin në Kosovë, deri në 1991 kur vetëm 1,04% ishin të regjistruar.

Fshirja jonë në këtë rajon konfirmohet nga Kushtetutat e mëparshme, ndërsa Kushtetuta e vitit 1974 njeh tre popuj përbërës që jetojnë në territorin e Kosovës, përkatësisht shqiptarë, serbë dhe malazezë. Kushtetuta aktuale nuk e ka marrë parasysh parimin e të drejtave të fituara dhe e largoi komunitetin malazez nga akti më i madh juridik.
Me miratimin e Kushtetutës së Kosovës, më 9 prill 2008, komuniteti malazez është bërë një pakicë që i mungojnë pikat fillestare themelore ligjore për mbrojtjen e specifikave brenda sistemit juridik të Kosovës.

Mbrojtja urgjente institucionale e qenies etnike malazeze përmes zgjidhjes së pozicionit tonë kushtetues dhe ligjor dhe përfaqësimit adekuat në Kuvendin e Kosovës është detyrim kushtetues dhe moral i institucionit të Presidentit, deputetëve, Qeverisë së Kosovës, të gjithë spektrit politik dhe shoqërisë civile, pavarësisht përkatësisë etnike, fetare apo ideologjike.

Njohja apo mosnjohja jonë kushtetuese do të jetë një pikë referimi e rëndësishme për faktorët ndërkombëtarë në vlerësimin e përparimit të Kosovës në respektimin e të drejtave të njeriut.

Prokuroria në përfundim të hetimeve për rastin e malazezëve

Periskopi.com Lajme

Prokurori i Prokurorisë Themelore në Prishtinë Armend Hamiti, i cili është duke hetuar këtë rast, ka bërë të ditur se është në pritje vetëm edhe të një ekspertize për narkotikë

Prokuroria Themelore në Prishtinë është në përfundim të hetimeve ndaj katër të dyshuarve për “Armëmbajtje pa leje”, për “Blerje, posedim, shpërndarje dhe shitje të substancave narkotike”, dy malazezëve, Mario Milosheviq i ashtuquajtur Mirosllav Kostiq, Gjorgje Paviqeviq, shtetasit serb Strahinja Dankoviq, si dhe kosovares Laureta Zyba.

Prokuroria paralajmëron se shumë shpejt katër të dyshuarit mund të përballen me aktakuzë për “Armëmbajtje pa leje” dhe për “Narkotikë”.

Prokurori i Prokurorisë Themelore në Prishtinë Armend Hamiti, i cili është duke hetuar këtë rast, ka bërë të ditur për gazetën “Zëri” se është në pritje vetëm edhe të një ekspertize për narkotikë.