Media kroate: Franca dhe Gjermania po bëjnë garë për udhëheqjen e NATO-s

Periskopi.com Lajme

Franca dhe Gjermania garuan për udhëheqjen evropiane në NATO të mërkurën në Bruksel, gjatë takimit të parë të ministrave të jashtëm të Aleancës, pasi presidenti francez Emmanuel Macron tha se Aleanca kishte pësuar një “vdekje në tru”, shkruan Hina.

Agjencia kroate kujton se një rishikim i natyrës publike së NATO-s po zhvillohet përpara samitit të Aleancës në Londër, i cili do të zhvillohet pas dy javësh dhe do të shënojë 70-vjetorin e organizatës.

Çështja e besueshmërisë së presidentit Donald Trump, ndërhyrja e Turqisë në Siri, e cila është kritikuar nga shumë anëtarë të Aleancës, dhe kritika e SHBA nga anëtarët evropianë për shpërndarjen e burimeve të pamjaftueshme të mbrojtjes, janë disa nga problemet me të cilat përballet NATO-ja, kujton agjencia.

Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Mass tha në takim se Evropa nuk duhet të ndahet nga SHBA, dhe sugjeroi që sekretari i Përgjithshëm Jens Stoltenbeg të formojë një komitet ekspertësh për të diskutuar çështjet strategjike.

Të ndarë nga propozimi, ministri i Jashtëm francez Jean-Yves Le Drian propozoi krijimin e një grupi “burrash të mençur” për të diskutuar të ardhmen e NATO-s,  thanë dy diplomatë për Reuters.

Në një intervistë me Ekonomistin britanik më 7 nëntor, Macron argumentoi për një integrim më të madh evropian të mbrojtjes, në mënyrë që të mund t’i përgjigjet më shpejt krizave pranë kufijve evropianë pa NATO-në ose SHBA.

Macron paralajmëroi më pas për një mungesë koordinimi midis aleatëve evropianë nga njëra anë dhe SHBA dhe Turqisë nga ana tjetër.

“Është e rëndësishme që krahu politik i NATO-s të forcohet,” u tha Mass gazetarëve në një takim ministror.

Le Drian nuk foli publikisht, por disa diplomatë thanë se po kërkonin në Paris për të bërë pyetje tabu, siç është cilësia e udhëheqjes amerikane, duke marrë parasysh deklaratën e mëparshme të Trump se NATO është e vjetruar.

“Bëhet fjalë për atë që duhet të jetë udhëheqësi natyror i Evropës: Parisi ose Berlini, ose ndoshta dhe të dy, dhe në çfarë drejtimi drejtohet NATO-ja,” tha një diplomat i rangut të lartë të NATO-s.