Virusi vdekjeprurës, mbyllet Muri i Madh kinez

Periskopi.com Lajme

Kina njoftoi sot mbylljen e shumë sektorëve të Murit të Madh si edhe të monumenteve të tjera simbol në Pekin, në kuadër të masave për kontrollin e përhapjes së koronavirusit.

”Varreza e Dinastisë Ming dhe Pylli i Faltoreve do të mbyllen duke filluar nga e shtuna”, theksuan autoritetet përgjegjëse të monumenteve.Edhe Stadiumi Kombëtar i Pekinit, i ashtuquajtur “Foleja e Zogut”, i ndërtuar për Lojërat Olimpike 2008 në Pekin, u mbyll gjithashtu sot, me qëllim parandalimin dhe kontrollin e përhapjes së sëmundjes

Më shumë se 40 milionë kinezë janë izoluar tashmë në qytetet e tyre, në vazhdimësi të masave mbrojtëse kundër pneumonisë virale.

Gjithsej, 13 bashki kanë marrë masa kufizuese në rajonin e Ëuhan-it, metropoli me 11 milionë banorë, vendi i origjinës së epidemisë që shpërtheu në dhjetor.

Sipas një bilanci të fundit, sëmundja ka prekur 830 persona në Kinë, nga të cilët 26 kanë vdekur.

49 vite më parë u hap për turistët Muri i Madh Kinez

Periskopi.com Lajme

Muri i Madh Kinez është hapur për turistët pikërisht më 10 nëntor të vitit 1970. Ky mur mbetet një objekt mahnitjeje për të huajt dhe është tashmë një simbol kombëtar i respektuar.

Historia e Murit të Madh Kinez fillon kur fortifikimet e ndërtuara nga shtetet e ndryshme të lashta kineze gjatë periudhës së pranverës dhe vjeshtës (771–476 p.e.s.) dhe periudhës së shteteve ndërluftuese (475–221 p.e.s.) ishin të lidhur nga perandori i parë i Kinës, Qin Shi Huang, për të mbrojtur dinastinë e tij të sapo-formuar (221–206 p.e.s.) kurndër inkursionte nga nomadët euroaziatikë.

Muret ishin ndërtuar prej dheu të ngjeshur, duke përdorur punën e detyruar dhe rreth vitit 212 p.e.s. shtrihej nga Gansu deri në bregdetin jugor të Mançurisë.

Dinastitë e mëvonshme adoptuan politika të ndryshme kundrejt mbrojtjes së kufirit verior. Dinastia Han (202 p.e.s.–220 të e.s.), Dinastia Veriore Qi (550–574), Dinastia Sui (589–618) dhe veçanërisht Dinastia Ming (1369–1644) ishin midis aty që e rindërtuan, përforcuan dhe i zgjeruan muret, megjithëse ata i ndoqën rrallë rrugët Qin.

Hanët i shtrinë fortifikimet më tej në perëndim, Qi-të ndërtuan rreth 1,600 km. muresh të reja, ndërsa Sui-t mobilizuan mbi një milion njerëz në përpjekjet e tyre mur-ndërtuese.

Megjithëse një penguse i dobishëm kundër inkursioneve, në mjaft pika përgjatë historisë së tij Muri i Madh dështoi për ti ndaluar armiqtë, duke përfshirë vitin 1644 kur mançutë Qing Marshuan përmes portave të kalimit Shanhai dhe zëvendësuan dinastinë më aktive mur-ndërtuese, Mingët, si sundues të Kinës.

Muri i Madh Kinez i dukshëm sot gjerësisht daton nga Dinastia Ming, pasi ata rindërtuan shumë nga muri me gurë dhe tulla, shpesh duke e shtrirë linjën e tij në terrene të vështira. Disa seksione mbeten në gjendje relativisht të mirë ose kanë qenë rinovuar, ndërsa të tjera janë dëmtua ose shkatërruar për arsye ideologjike, të shpërbërë për materialet e tij ndërtuese, ose të humbur për shkak të gërryerjes së kohës.