10 shtetet me më së shumti myslimanë dhe krishterë në botë

Periskopi.com Lajme

Listat “Top 10” shpesh mund të jenë të dobishme në shfaqjen dhe ndriçimin e të dhënave. Për shembull, dy tabelat e vendeve me popullsinë më të madhe të krishterë dhe muslimanë të paraqitur këtu zbulojnë ndryshime në përqendrimin, diversitetin dhe ndryshimet e parashikuara në dy fetë më të mëdha në botë, shkruan Qendra Amerikane e Kërkimeve ‘PEW’, përcjellë Periskopi.

Të dy listat tregojnë se popullsia globale myslimane është më e përqendruar në qendrat kryesore të popullsisë së Islamit sesa popullata globale e krishterë është për Krishterimin, i cili shpërndahet më gjerësisht në të gjithë botën. Në të vërtetë, rreth dy të tretat (65%) të muslimanëve të botës jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha myslimane, ndërsa vetëm 48% e të krishterëve të botës jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera.

10 shtete me popullsinë më të madhe myslimane, 2015 dhe 2060

Për ta thënë atë një mënyrë tjetër, më shumë se gjysma (52%) e të krishterëve të botës jetojnë në vende të ndryshme nga ato me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera, ndërsa kjo është e vërtetë për pak më shumë se një e treta ( 35%) të muslimanëve të botës. Në terma absolutë, ka dy herë më shumë të krishterë (1.2 miliardë) sesa ka muslimanë (609 milion) që jetojnë në vendet që nuk janë në listën e 10 vendeve, shkruan PEW.

10 shtete me popullsinë më të madhe të krishterë, 2015 dhe 2060 numri i vendeve me 10 popullsitë më të mëdha myslimane ose të krishterë në botë gjithashtu kanë popullsi të mëdha (dhe në disa raste, më të mëdha) të grupeve të tjera të besimit. Në Indi, e cila ka popullsinë e dytë më të madhe muslimane, Islami është një fe minoritare (përbën 15% të popullsisë së vendit) dhe hinduizmi është besimi i shumicës. Nigeria, e cila ka popullsinë e gjashtë më të madhe të krishterë në botë (87 milion), gjithashtu ka popullsinë e pestë më të madhe myslimane në botë (90 milion)

Për më tepër, listat ilustrojnë shkallën në të cilën qendrat e popullsisë për këto fe janë zhvendosur larg qendrave të tyre historike dhe tradicionale. Vendet me pesë popullsitë më të larta myslimane janë të gjitha në Azinë Jugore dhe Juglindore ose në Afrikën nën-Sahariane, sesa në Lindjen e Mesme; dhe vendet me tre popullsitë më të larta të krishtera janë në Amerikë sesa në Lindjen e Mesme ose Evropë.

Në përgjithësi, ka rreth 2.3 miliardë të krishterë në botë dhe 1.8 miliardë myslimanë. Kjo hendek pritet të ngushtohet deri në vitin 2060, kur projektet e Qendrës Kërkimore Pew do të jenë 3 miliardë të krishterë dhe afro 3 miliardë myslimanë. Kjo është për shkak se myslimanët, mesatarisht, janë më të rinj dhe kanë më shumë fëmijë sesa të krishterët.

Në vitin 2060, pjesa e muslimanëve të botës që jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha myslimane pritet të jetë pak më e ulët se sa është sot (60% vs 65%). Ndërkohë, pjesa e të krishterëve që jetojnë në 10 vendet me popullsinë më të lartë të krishterë pritet të mbetet e njëjtë (48%).

Lista e 2060 për myslimanët dhe të krishterët gjithashtu pritet të ndryshojë në mënyra të tjera. Deri në vitin 2060, India pritet të mbjellë Indonezinë si vendin me popullsinë më të madhe myslimane. Megjithatë, popullsia muslimane e Indisë do të mbetet një grup fetar i pakicave (19%) në vendin me shumicë hindu.

Vendi me popullsinë më të lartë të krishterë, Shtetet e Bashkuara, pritet të mbetet në atë pozitë në vitin 2060. Më poshtë në listë, Tanzania, Uganda dhe Kenia pritet të shtohen, ndërsa Rusia, Gjermania dhe Kina do të bien nga top 10./Periskopi/

 

76% e sulmeve islamofobike të vitit 2017 synonin gratë në Belgjikë

Periskopi.com Lajme

Rreth 76 për qind e sulmeve islamofobike në Belgjikë në vitin 2017 synonin gratë myslimane.

Këtë e zbuloi dje një shoqatë anti-islamofobie që e ushtron rolin e saj pikërisht në shtetin belg.

Në raportin e shoqatës belge për Parandalimin e Islamofobisë (CCIB) thuhet se sulmet u kryen kryesisht në vendet e adhurimit, duke përhapur urrejtje në mediat sociale dhe agresion fizik ndaj njerëzve.

“Ka një sulm islamofobik në Belgjikë çdo dy ditë”, thotë raporti.

Po i njëjti raport thekson se 29 për qind e sulmeve islamofobike ndodhën në internet, e cila njëherit ishte edhe zona më e përhapur ku ndodhën këto sulme.

Kurse, zona të tjera ku ndodhën sulme islamofobike janë: Jeta e përditshme (17 përqind), institutet arsimore (16 përqind), vendi i punës (14 përqind) dhe politika (8 përqind) janë zona të tjera ku ndodhin sulme islamofobike.

Poashtu sipas CCIB, gratë muslimane u sulmuan kryesisht për shkak të shamive të tyre të kokës.

Raporti deklaroi se shumica e sulmuesve ishin meshkuj.

BE ka dëshmuar kohët e fundit rritjen e islamofobisë dhe urrejtjes së emigrantëve në vitet e fundit të shkaktuara nga propaganda nga partitë e ekstremit të djathtë dhe populiste, të cilat kanë shfrytëzuar frikën mbi krizën e refugjatëve dhe terrorizmin.

Gruaja myslimane shokon klerikun, e heq shaminë në sytë e tij (Video)

Periskopi.com Lajme

Janë publikuar disa pamje në të cilat thuhet se shihet një grua myslimane duke sfiduar një klerik i cili e urdhëron atë të vishet në mënyrë “më modeste”, përkundër faktit se ajo mbante një mbulesë.

Dhe siç thuhet më tej, ajo përfundon duke e hequr atë nga koka e saj, pasi kleriku kërcënoi se do ta arrestonte.

Ai i tha asaj: “Vendose mirë hixhabin ose do të të arrestojë” – gjatë incidentit që besohet të jetë regjistruar në Iran.

Sipas mediave, hixhabi në Iran ka qenë i detyrueshëm për 40 vitet e fundit dhe gruaja mund të përballet me burg për atë që bëri.