Debuton Mustang elektrik

Periskopi.com Tech & Auto

Prodhuesi i veturave Ford ka zbuluar zyrtarisht makinën e tij të parë elektrike – crossoverin Mustang Mach-E.

Mach-E është Mustang i parë elektrik dhe crossoveri  i parë Mustang në historinë e makinës popullore që shitet në mbi 10,000,000 njësi. Në versionin standard, ai do të mundësohet nga një paketë baterie 288 qelizore prej 75.7 kWh, dhe në versionin më të fuqishëm me bateri prej 376 qelizave dhe 98.8 kWh.

Versioni më i dobët, me motor në të katër boshtet, do të ketë një autonomi prej rreth 335 kilometrash, dhe me vozitje në boshtin e pasmë vetëm 370 km. Ndërsa versioni më i fuqishëm vjen me 480 km lëvizje autonome me katër boshte në paketën e pajisjeve California Route 1, ndërsa diapazoni është zvogëluar në paketat më të larta.

Sa i përket fuqisë, Mach-E vjen në variante 255, 282, 322 dhe 460 kuaj fuqi në paketën e Performancës GT.

Çmimi fillestar i Mustang Mach-E është rreth 44,000 dollarë në SHBA.

Zotat e vjedhur të Nepalit

Periskopi.com Lajme

Që prej vitit 1980, autoritetet e Nepalit vlerësojnë se dhjetëra mijëra objekte antike janë vjedhur nga hajdutët.

Vargjet e maleve të thata dhe të shkreta në Mustang të Nepalit janë shumë të largëta.

Ata dëshirojnë të hyjnë në rajonin e Himalajave, mënyra më e mirë është përdorimi i automjeteve malore, raportoi “Al Jazeera”, transmeton Periskopi.

Por terreni i shkretë nuk i ndalë hajdutët e artit për të vjedhur thesarin e rajonit.

Në tregun global, statujat himalajane kushtojnë miliona dollarë. Por nepalezët, që jetojnë me zotat e tyre u janë vjedhur.

Disa prej këtyre objekteve antike është edhe perëndia e fshehur në kupë bakri. Tashi Bista është një relikt tjetër që vendasit e respektojnë shumë dhe daton që prej shekullit të 14.

Autoritetet në Nepal kanë arritur të konfiskojnë më shumë se 100 objekte antike në një dyqan në Kathmandu në maj të këtij viti./Periskopi/

A monk reveals intricately crafted gods hidden inside a copper stupa in Namygal Monastery in Mustang, Nepal. These rare idols are highly sought after by thieves, and the monastery has been forced to lock them away for safekeeping. [Steve Chao/Al Jazeera]

 

Tashi Bista examines ancient armour discarded in a hallway in a monastery built into a cliff in Mustang, Nepal. Tashi, a local Mustang resident, has fought for years to stop the theft of antiquities from his region.  The piece lies beside 14th century shields and body armour. [Steve Chao/Al Jazeera]

Life-sized 'Dharmapalas' are exposed by sunlight in a hidden room inside an ancient monastery in Mustang, Nepal. These 'protective deities' are meant to keep monasteries and the residents around them safe from harm. However, with thieves stealing many idols from places of worship, monks are praying for protection for the deities themselves. [Steve Chao/Al Jazeera]

Rocks cover holes in the walls of ancient stupas in Samdaling, Nepal. Thieves broke through the walls to steal valuable Buddhist artefacts put there by Buddhist worshippers. On the international black market, these artefacts can be sold for hundreds of thousands of dollars. [Steve Chao/Al Jazeera]

Clay prayer moulds and ancient 14th century fabric are all that remain in a stupa broken into by thieves in Samdaling, Nepal. While no inventories were ever kept, it’s believed that these stupas held copper and bronze statues of Buddha worth hundreds of thousands of dollars on the international black market. [Steve Chao/Al Jazeera]

Young monks try to follow along during a worship practice in Lo Manthang, Mustang. As more idols are stolen from religious sites, many fear that Buddhism and a traditional way of life in these remote Himalayan regions is under threat – especially for a young generation that is growing up without many of the idols that their ancestors worshipped. [Steve Chao/Al Jazeera]

Buddhist monks worship on a hilltop in Mustang, Nepal. With a rising number of thefts at monasteries in this remote region, monks are praying for greater protection of their gods. [Steve Chao/Al Jazeera]

Authorities in Nepal hold a press conference displaying more than 100 antiquities seized in a raid of three antique shops in Kathmandu in May. The raid was initiated by information provided by 101 East’s investigation into illegal antique sales. [Steve Chao/Al Jazeera]

Fierce images confront visitors to an ancient monastery built into the cliffs of a valley in Mustang, Nepal. The intimidating symbols have done little to stop thieves from breaking in and stealing statues and other idols – considered gods in the Tibetan faith. [Steve Chao/Al Jazeera]

In a bid to deter thieves, monks in Nepal’s Namgyal Monastery paint over the faces of their gods. Copper and bronze statues are highly sought after by international collectors, who at times employ thieves to steal them from religious places of worship. [Steve Chao/Al Jazeera]

Chime Gurung, a Buddhist monk, shows Tashi Bista an ancient manuscript written in pure gold at a monastery in Lo Manthang, Nepal. Its sister book is believed to have been stolen from a stupa. This manual was saved. [Steve Chao/Al Jazeera]