Mogherini: Nëse pjesa e Ballkanit Perëndimor nuk hyn sa më shpejt në BE, do të pendohemi keq

Periskopi.com Lajme

Shefja e Diplomacisë në largim e Bashkimit Evropian, Federica Mogherini ka thënë se nëse Ballkani Perëndimor nuk hynë në BE, kjo e fundit do të pendohet.

Mediat nga Brukseli shkruajnë se ajo tha që Ballkani duhet të jetë në interes të BE’së.

“Jam e bindur, se nëse nuk e bëjmë këtë, do të pendohemi vetëm pas disa vjetëve”, ka thënë Frederica Mogherini.

Në adresimin e saj në konferencën vjetore të ambasadorëve të BE në Bruksel, ajo ka vlerësuar se hyrja e Ballkanit Perëndimor në BE është çështja e bashkimit të sërishëm të gjithë kontinentit evropian dhe se kjo është e nevojshme si për Ballkanin ashtu edhe për BE.

“Kemi interes të qartë të fusim gjithë Ballkanin në BE. Të gjithë e dimë se ky është proces i gjatë, i komplikuar dhe gjithmonë interesant i cili do të kërkojë mjaftë kohë, zgjidhje të problemeve dhe shumë përkushtime politike nga të gjitha anët dhe vendosmëri”, ka thënë Mogherini.

Ajo ka theksuar shembullin e zgjidhjes së çështjes së emrit të Maqedonisë Veriore, duke vlerësuar se kjo është arritur me angazhim të Athinës dhe Shkupit me përkrahje konstante dhe inkurajim të BE.

“Njësoj vlen për gjithë Ballkanin. Do të na nevojitet guxim, liderizëm dhe këmbëngulje, si dhe që atje të mbajmë prani konstante dhe të fuqishme, që do të thotë në mënyrë të përditshme”, ka theksuar Përfaqësuesja e lartë e BE për politikë të jashtme dhe siguri.

 

Kim Mehmeti i penduar, e quan gabim përkrahjen që ia bëri BDI-së

Anëtari i Këshillit Opozitar të shqiptarëve të Maqedonis, Kim Mehmeti, në një qëndrim të tijin të fundit, thotë se nuk është anëtar i asnjë partie dhe nuk do të merret aktivisht me politikë, por shton se do të mbështesë rininë e Lëvizjes “Besa” dhe të krahut të Rilindjes Demokratike Kombëtare.

Periskopi.com Lajme

“S’jam anëtar i asnjë partie dhe kurrë nuk do merrem aktivisht me politikë, por e them publikisht se me aq sa mundem, do e mbështes rininë e Lëvizjes ‘Besa’ dhe të krahut të RDK-së, që iu bashkëngjit koalicionit opozitar! Për dashamirët që më thonë se gaboj dhe se nuk kam nevojë për diçka të tillë, vetëm dy fjalë: nuk mund të bëj gabim më të turpshëm se ai i 2002, kur i kam përkrahur drejtuesit e BDI-së?! Pastaj ka diçka edhe më të turpshme se të gabosh: të mos bësh gjë për ta korrigjuar gabimin…”, ka shkruar Mehmeti.