Alarm: Ky është gripi që përhapet për 36 orë dhe mund t’i vrasë 80 milionë njerëz

Periskopi.com Shëndeti

Një sëmundje e ngjashme me gripin mund të udhëtojë nëpër botë në 36 orë dhe të vriste 80 milionë njerëz, kanë paralajmëruar ekspertët.

Një shekull më parë, pandemia e gripit spanjoll infektoi një të tretën e popullsisë në botë dhe vrau 50 milionë njerëz.

Nëse një shpërthim i ngjashëm do të ndodhte me popullatën e vazhdueshme që udhëton sot, efektet mund të jenë edhe më të këqija, sugjeron një raport.

Bordi Global i Monitorimit të Gatishmërisë (GPMB), një ekip ekspertësh shëndetësorë të udhëhequr nga një ish-shef i Organizatës Botërore të Shëndetit, ka përpiluar raportin për të provuar dhe nxitur udhëheqësit e botës në veprim.

“Kërcënimi i një pandemie që përhapet në të gjithë globin është një e vërtetë e mundshme,” tha grupi në një raport të lëshuar sot raporton Daily Mail.

“Një patogjen me lëvizje të shpejtë ka potencialin për të vrarë dhjetëra miliona njerëz, të prishë ekonomitë dhe të destabilizojë sigurinë kombëtare.”

Raporti, i quajtur A World At Risk, thotë se përpjekjet e tanishme për t’u përgatitur për shpërthime pas krizave të tilla si Ebola janë ‘jashtëzakonisht të pamjaftueshme’. GPMB drejtohet nga Dr Gro Harlem Brundtland, ish-kryeministri Norvegjez dhe drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, dhe Alhadj As Sy, sekretari i përgjithshëm i Federatës Ndërkombëtare të Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe.

Në raportin e saj tha se rekomandimet e bëra në një raport të mëparshëm janë injoruar kryesisht nga liderët botërorë.

“Shumë nga rekomandimet e shqyrtuara janë zbatuar dobët, ose nuk janë implementuar fare dhe boshllëqet serioze vazhdojnë”, shkruajti GPMB.

‘Për shumë kohë, ne kemi lejuar një cikël paniku dhe neglizhencë kur bëhet fjalë për pandemitë: ne forcojmë përpjekjet kur ekziston një kërcënim serioz, atëherë shpejt t’i harrojmë ato kur kërcënimi zbehet’.

Raporti GPMB paralajmëroi: ‘Ekziston një kërcënim shumë i vërtetë i një pandemie të shpejtë lëvizëse, shumë vdekjeprurëse të një patogjeni të frymëmarrjes që vret 50 deri në 80milion njerëz dhe fshin gati pesë përqind të ekonomisë së botës.

‘Një pandemi globale në atë shkallë do të ishte katastrofike, duke krijuar një shkatërrim të gjerë, paqëndrueshmëri dhe pasiguri. Bota nuk është e përgatitur ‘.

Në rastin e një pandemie, shumë sisteme shëndetësore kombëtare – veçanërisht në vendet e varfra – do të rrëzoheshin, thanë ata.

“Varfëria dhe brishtësia përkeqësojnë shpërthimet e sëmundjes infektive dhe ndihmojnë në krijimin e kushteve për mbajtjen e pandemive,” tha Axel van Trotsenburg, ushtrues i detyrës së shefit ekzekutiv të Bankës Botërore dhe një anëtar i panelit.

Raporti përcakton një seri veprimesh që bashkësia ndërkombëtare duhet të ndërmarrë për të mbrojtur njerëzit në mbarë botën në rast të një sëmundjeje që përhapet jashtë kontrollit.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, u bëri thirrje qeverive ‘të dëgjojnë mësimet që këto shpërthime po na mësojnë’ dhe ‘të rregullojnë çatinë para se të vijë shiu’.

Në rekomandimet e tyre, ekipi tha që qeveritë duhet të bëjnë para për të vendosur përgatitjet dhe të bëjnë ushtrime rutinore për simulim.

Shtetet G7, G20 dhe G77 duhet të japin një shembull që pjesa tjetër e botës të ndjekë, shtuan ata, dhe të gjitha palët duhet të ‘përgatiten për më të keqen’.

Ata gjithashtu bënë thirrje për më shumë investime private në përgatitjet e pandemisë së vendeve dhe thanë që KB duhet të bëjë më shumë për të bashkërenduar përgjigjet përtej kufijve ndërkombëtarë.

OBSH gjithashtu paralajmëroi në fillim të këtij viti se një tjetër pandemi e gripit – e cila është shkaktuar nga viruset që vijnë nga ajri – është e pashmangshme, dhe shtoi se bota duhet të përgatitet për të.

Sëmundja e Ebolës po përhapet me shpejtësi në Kongo

Periskopi.com Lajme

Numri i personave të prekur nga sëmundja e Ebolës në Kongo ka kaluar 2.000 njoftuan burime qeveritare.

Numri i rasteve të reja u trefishua dhe përpjekjet për të vënë nën kontroll përhapjen e virusit u penguan, për shkak të mosbesimit të banorëve lokal ndaj punonjësve shëndetësorë dhe sulmet e militantëve të armatosur ndaj klinikave ku trajtohet sëmundja e Ebolas.

Ndërmjet janarit dhe fillimit të majit, ka pasur 42 sulme në objektet shëndetësore, me 85 punëtorë të lënduar ose të vrarë, sipas shifrave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Masat aktuale për të trajtuar Ebolën nuk po funksionojnë”, tha Corinne N’Daw, drejtoreshë e organizatës bamirëse britanike, Oxfam në Kongo.

Sipas autoriteteve zyrtare 1.000 raste u shënuan gjatë muajit mars dhe u deshën më pak se tre muaj të tjerë që numri i të prekurve të arrijë në 2.000.

“Nuk jemi në gjendje të vaksinojmë, nuk mund t’i trajtojmë ata që janë të sëmurë, nuk jemi në gjendje të përcjellim gjendjen e atyre që mund të kenë qenë të ekspozuar ndaj virusit”, tha zëdhënësi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tarik Jasareviq.

Më shumë se 1,300 njerëz kanë vdekur deri më tani nga sëmundja e Ebolës.