Kosovo Rising Stars vjen më e fuqishme këtë vit në PriFest

Periskopi.com Lajme

Koncepti i ri i përgatitur si vazhdimësi e objektivës që ka Kosovo Rising Stars në kuadër të PriFest, për të përkrahur aktorët, këtë vit i përkrahur edhe nga fonde të Bashkimit Evropian, përmes European Film Festivals, do t’u jap një mundësi unike aktorëve nga Kosova që ata të kenë një numër takimesh dhe workshopesh me një grup të profesionistëve ndërkombëtar të kastingut (Casting Directors) që do të vijnë në Kosovë nga vende të ndryshme të Evropës.

“- Kemi një lajm fantastik për aktorët tanë, sepse këtë vit, në ditët e festivalit, sapo kanë konfirmuar që do të vinë në Prishtinë katër drejtor kastingu (Casting Directors) si dhe drejtoresha e programit Shooting Stars nga European Film Promotion, – shprehet Vjosa Berisha, Kryesuese e PriFest, dhe vazhdon: “- Në vazhdën e aktiviteteve që ne po zhvillojmë çdo vit për të ofruar më shumë përkrahje për filmbërësit tanë, patjetër që nuk kemi dashur t’I lëmë anash edhe aktorët, sepse kemi aktorë shumë të talentuar por kemi shumë pak mundësi që t’i plasojmë jashtë vendit.”

Ekspertët që do të jenë prezent, do të mbajnë një numër seancash të hapura dhe të mbyllura (speed-dating), takime individuale kokë më kokë, që t’u japin më shumë informata aktorëve se si mund të kenë casje në tregun ndërkombëtar, dhe njëkohësisht përmes takimeve ata do të kenë mundësi të hulumtojnë më për së afërmi talentin e aktorëve kosovarë.

“- Këtë vit vendosëm të shkojmë një hap më tutje, dhe me përkrahjen financiare të Bashkimit Evropian, përmes European Film Festivals, të ftojmë në Kosovë disa personalitete me ndikim në fushën e filmit në Evropë, në mënyrë që ata të njihen më mirë me talentin e aktorëve tanë, mu për arsye se kanë mundësi të limituara që të udhëtojnë jashtë vendit, të jenë aktiv në aplikime e audicione ndërkombëtare apo thjeshtë ta eksplorojnë më thellë mundësinë e angazhimit në filma jashtë Kosove – vazhdon më tutje Berisha.”

Aktorët e interesuar për të marrë pjesë në seancat e mbyllura, speed-dating, duhet të paraqesin kërkesën duke dërguar email në [email protected] me një biografi të shkurtër. Kushti për të marrë pjesë në takimin e mbyllur (speed-dating) është njohja e gjuhës angleze. Aplikimi është I hapur edhe për studentët e aktrimit në përfundim të studimeve. Numri i pjesëmarrësve është I limituar. Data për pranimin e biografive është 25 qershor 2019.

Kush janë ekspertët e kastingut (Casting Directors) që mund t’i takoni në PriFest këtë vit?

Jeremy Zimermann, Casting Director / Angli

Jeremy Zimermann është njëri nga Casting Director (drejtor kastingu) më të njohur nga Britania e Madhe. Ka punuar me produksione ndërkombëtare në 20 vitet e fundit me regjisor si Peter Yates, Ron Howard, Guillermo del Toro de Richard Attenborough. Është nominuar për Emmy Award në vitin 1995. Disa nga filmat në të cilët ka punuar janë Moon, Hellboy, Willow, Keeping mum, Africa United dhe Night train to Lisbon. Në këtë link mund t’i gjeni referencat e punës së tij http://zimmermanncasting.com/credits/

Francesco Vedovati, Casting Director / Itali

Francesco Vedovati, ICDN, UNICD (Itali) është Casting Director nga Roma, Italia. Ai ka fituar çmimin Ndërkombëtar për Casting Director (International Casting Director Award-ICDN) 2018 në Sarajevë për filmin Dogman në regji të Matteo Garrone dhe është nominuar për të njejtin çmim në 2017 për filmin Pericle il Nero në regji të Stefano Mordini. Në 2015, ai ka fituar çmimin The Silver Robbin për Kastingun më të mirë të filmit Wondrous Boccaccio në regji të Paoli and Vittorio Taviani dhe në 2018 për filmin Dogman. Në vitin 2017 ai iu bashkua Akademisë së Shkencës dhe Artit të Filmit  dhe Akademisë Europiane të Filmit në vitin 2019. Francesco ka punuar me regjisorë si Valeria Golino (Miele and Euphoria), Sergio Castellitto (Fortunata), Luca Guadagnjino (I am Love), Gabriele Muccino ( The Last Kiss), Saverio Costanzo (In Memory of Me), Gabriele Salvatores (The Invisible Boy), Gabriele Mainetti (They Call Me Jeeg dhe Freaks Out), Danny Boyle (Trust), Fernando Meirelles (The Pope) dhe George Clooney (Catch-22). Për filmografinë e detajuar shiko linkun në vijim: https://www.imdb.com/name/nm0891677/

Yngvill Haga – Casting Director / Norvegji

E rritur në një familje që lidhej me teatrin, ajo kishte qëllim të bëhej aktore. Por fati e deshti ëe të pranohej në kursin për producent në Shkollën e Filmit në Norvegji.

Pasioni I saj për aktrimin dhe aktorët, analiza e karaktereve, dhe dëshira që t’I japë jetë skenave të filmit fillimisht në dhomën e kastingut (audicionit), ishte ajo që e trasoi karrierën e Hagës si profesioniste kastingu. Në vitet e fundit, ajo ka punuar me disa nga regjisorët më të mirë të Norvegjisë duke kryer punën e kastingut për filmat e njohur Thelma në regji të Joachim Trier, Sonja në regji të Anne Seëitsky dhe TV drama State of Happiness në regji të Petter Ness.

Për më shumë nga filmografia e saj vizito linkun:  https://www.imdb.com/name/nm3017953/

Ulrike Muller, Casting Director / Gjermani

Ulrike Muller I perfeksionojë aftësitë e kastingut në filmat e Shkollës së Berlinit, e udhëhequr nga Christoph Hochhausler, Angela Schanelec, Ulrich Kohler, Thomas Arslan dhe të tjerë. Ajo ka punuar me regjisor të njohur si David Wnendt, Jessica Hausner, Fatih Akin dhe shumë projekte të tjera filmike ndërkombëtare. Bashkëpunimi I afërt me regjisorë I mundëson asaj që të bëj përzgjedhje të një kasti unik si ata të filmit ashtu edhe të teatrit, apo edhe të zbulojë talente të reja.

Disa nga filmat ku ajo ka punuar janë In my room (2018), Happy as Lazzaro (2018). Për më shumë nga filmografia e saj vizito linkun: https://www.imdb.com/name/nm1714212/

PriFest ka filluar aktivitetin Kosovo Rising Stars para dy vitesh me qëllim për të përkrahur promovimin dhe avancimin e aktorëve Kosovar ndërkombëtarisht. Në vitet e kaluara janë prezentuar para mysafirëve të huaj të festivalit një grup prej 17 aktorësh. Këtë vit PriFest i dedikohet edhe më shumë atyre duke I vënë komplet në fokus me aktivitetin kryesor që do të ketë në festival në Kosovo Rising Stars.

Ndërkohë, është nder i vecantë që në festival do të jetë prezente edhe Drejtoresha e Shooting Stars, Karin Dix, e cila së bashku me Drejtorin e Qendrës Kinematografike të Kosovës, Arben Zharku, që njëherit është edhe antar bordi i European Film Promotion, do të mbajnë një prezentim më të detajuar se cfarë është Shooting stars dhe cilat janë kriteret, për aktorët, për t’u përzgjedhur në këtë program shumë prestigjioz të European Film Promotion.

Festivali PriFest do të mbahet muajin e ardhshëm në Prishtinë, në data 16-21 Korrik. Për të pasur casje më të lehtë në aktivitetet e ndryshme të festivalit dhe për të ndjekur filmat, përfaqësuesit e mediave dhe industrisë së filmit mund të akreditohen në webfaqen e festivalit http://prifest.org/accreditation/.

Për lajme të tjera lidhur me aktivitetet e festivalit na ndiqni në rrjetet sociale Instagram, facebook dhe twitter, apo shkarkoni aplikacionin e festivalit (PriFest) në celularin tuaj.