Vendimet që mori Albin Kurti për reciprocitet ndaj Serbisë ishin të qeverisë Haradinaj

Periskopi.com Lajme

Taksa 100 për qind e vendosur në nëntor të viti 2018, për produktet serbe dhe boshnjake nga qeveria Haradinaj, u largua më 31 mars për tu zëvendësuar me reciprocitet nga Qeveria Kurti.

Të shtunën mbrëma Qeveria në detyrë e Republikës së Kosovës vendosi disa masa të reja që do nisnin të zbatoheshin nw reciprocitetin me Serbinë, por këtu nuk kishte asgjë të re. Masat që ndërmori Kurti në mbledhjen e 37-të të Qeverisë ishin të njëjta me ato që qeveria Haradinaj kishte marr në vitin 2018.

Në vendimin e mbrëmshëm thuhet se në marrëdhëniet tregtare me Serbinë, ndalohen dokumentet për produktet bujqësore dhe industriale që përdorin emra të vendeve që përmbajnë elemente të tjera në kundërshtim me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, emrat e vendeve në Republikën e Kosovës, por pa emërtimin e shtetit, që nuk i referohen me Republika e Kosovës dhe përmbajnë çfarëdo elementi që mohon pavarësinë dhe sovranitetin e Republikës së Kosovës, përcjell lajmi.net.

“Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë obligohet të përdorë stemën dhe emrin Republika e Kosovës në certifikatat fitosanitare dhe veterinare, ndërsa operatorët ekonomik nga Serbia duhet të pajisen me leje hyrëse për secilin automjet të transportit të mallrave që hyn në Republikën e Kosovës nga Zyra Ndërlidhëse e Republikës së Kosovës në Serbi.

Ndërsa në vendimin e datës 21.11.2018, në të cilin u vendos taksa 100% për produktet serbe, në pikën 3 dhe 4 parasheh një sërë masash reciprociteti për të cilat obligohet Dogana, Inspektorati i Tregut dhe Inspektoratet Komunale, që të obligojnë të gjithë operatorët ekonomik t’i largojne të gjitha produktet të cilat në etiketën apo deklaracionon e tyre kanë përmbajtjen e: Importues/Distributor/Përfaqësues/Prodhues/apo edhe ndryshe, për dhe në “Kosovë e Metohi”, “Kosovo Unmik””Kosova 1244”, “Kosovo Rezoluta 1244, sikurse edhe ato në të cilat përdorin vetëm emrat e qyteteve pa emrin e shtetit apo edhe çdo emërim tjetër në kundërshtim me emërtimin kushtetues të Republikës së Kosovës”.

Pas parasysh dy vendimet e përmendura shihet se Qeveria Kurti nuk ka ndërmarr asnjë masë shtesë për “reciprocitet” ndaj importuesit më të madh në Kosovë, Serbisë.

Nga ana tjetër, kryeministri në detyrë sot ka lavdëruar sërish qeverinë e tij lidhu me gjashtë masat e mbrëmshmë ku “reciprocitetin me Serbinë” e ka konstatuar si më të rëndësishmin.