Jovanoviq: Zgjidhja për Kosovën është Liga e Serbisë

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Partisë Demokratike të Serbisë Milosh Jovanoviq tha se pozicioni absolut i partisë ishte deklarata e Dragan Gjilasit për zgjidhjen e çështjes së Kosovës.

Sipas tij, mbetet për t’u parë nëse DSS (Partia Demokratike e Serbisë) do të bëhet pjesë e Ligës së Serbisë.

“Ne do të shohim nëse ky është një opsion ideal – ndoshta nuk është nëse ne jemi partneri i tyre ideal – ndoshta nuk jemi”, tha Jovanoviq në një intervistë për të përditshmen “Danas”.

Ai shtoi se deri më tani ai nuk mori pjesë në bisedimet lidhur me themelimin e Aleancës për Serbinë, por për DSS është “absolutisht e pranueshme” për Kosovën, të cilat janë nxjerrë nga njerëz që do të shpallen si pjesë e Aleancës për Serbinë.

“Ka gjithashtu pikëpamje mbi mediat dhe kushtet elektorale, një gjë është e sigurtë se ndryshimet në Serbi nuk do të vijnë brenda natës dhe do të jenë rezultat i evolucionit, jo i revolucionit, do të jetë e vështirë dhe do të marrë kohë”, tha kreu i DSS.

Ai shtoi se presidenti serb Aleksandër Vuçiq po përgatit “mashtrimin e fundit të qytetarëve lidhur me Kosovën” dhe shtoi se është një angazhim shumë i rëndësishëm – civil, politik dhe publik, raportoi “b92”, transmeton Periskopi.

“Pra, unë e shoh shpalljen e referendumit të Vuçiqit, sepse ai dëshiron të pranojë shkëputjen e Kosovës për të transferuar përgjegjësinë tek qytetarët e Serbisë. Mbetet vetëm një çështje që qeveria e tanishme mendon se do të zbatojë, sepse pavarësisht se çfarëdo çështje që është formuluar në një referendum nuk duhet të jetë jokushtetues”, tha Jovanoviq. Ai përsëriti qëndrimin e DSS se konflikti i ngrirë “është e vetmja zgjedhje e arsyeshme në këtë kohë”.

“Dëbimi i konfliktit në kontekstin e tanishëm mund të nënkuptojë vetëm pranimin e të ashtuquajturës pavarësi të Kosovës. Në sigurimin e shkëputjes, ne do të sjellim telashe për pesëdhjetë vitet e ardhshme dhe në vend që të merremi me shtetin, duke ndryshuar sistemin politik, ne do të merremi përsëri me gjeopolitikën, rajonin e Rashkës, Serbinë jugore qendrore dhe kështu ngadalë por definitivisht nuk do të zhduken”, tha Jovanoviq.

Sipas tij, situata politike dhe shoqërore në Serbi është katastrofike, elitat janë të papërshtatshme dhe të papjekura, sistemi politik është partizan dhe i korruptuar, niveli i kulturës është në rënie të lirë dhe demografia është e tillë që mbijetesa jonë është në pyetje.

“Dhe më e keqja është se si një popull, si një projekt kolektiv, kemi humbur të gjitha ambiciet”, tha presidenti i DSS./Periskopi/