Vetëvendosje kundër ‘ekipit të unitetit’, por për dialog me serbët lokalë

Përderisa kryenegociatorja e Kosovës në dialog me Serbinë në Bruksel, Edita Tahiri ka kërkuar ndryshim për përfaqësim të vendit në dialog, duke thënë se duhet ekip përfaqësues i njëjtë si në bisedimet në Vjneë, subjekti më i madh opozitar në vend, Vetëvendosje e kundërshton një gjë të tillë.

Periskopi.com Lajme

Ky subjekt vlerëson se zgjidhja mbetet ndërprerja e këtij lloji të negociatave, për një fillim të negociatave të reja, të cilave sipas Vetëvendosjes, iu paraprinë dialogu me serbët lokal dhe kushtëzimi i Serbisë.

Frashër Kraniqi thotë për Periskopin se Edita Tahiri në vazhdimësi ka gënjyer dhe ka mashtruar në lidhje me negociatat me Serbinë, një pjesë të së cilave i ka udhëhequr.

Sipas tij, saktësisht, në periudhën kur zonja Tahiri ka drejtuar këtë proces, ajo pranoi që Kosova ndërkombëtarisht të paraqitet me fusnotë, gjë e cila për ne qysh atëherë është parë si rrezik për shtetësinë e Kosovës sepse pranimi i fusnotës cënoi pavarësinë dhe sovranitetin. Pra ishte heqje dorë nga Republika.

“Ne e dimë historikun e negociatave. Fillimi i tyre ka qenë i pabarabartë dhe qysh në fillim është gabuar sepse nuk është kushtëzuar në asnjë moment Serbia, se lëre më të kërkoi falje, Më pas, në çdo raund negociatash ka pasur shumë koncesione jashtëzakonisht të dëmshme për vendin, përfshi edhe negociatat e Vjenës që zonja Tahiri do t’i marrë si model. Gjitha negociatat kanë prodhuar më pak shtetësi për Republikën tonë, teksa kanë favorizuar Serbinë, veç tjerash, duke e ndihmuar edhe në rrugën e saj evropiane”, thotë Krasniqi për Periskopi.com

Ai vlerëson se Tahiri, dështimin e saj dhe qeverisë ku bënë pjesë do që ta shpërndajë në një grup a ekip uniteti, ku parasheh të jenë gjitha partitë.

“Për ne zgjidhja mbetet ndërprerja e këtij lloji të negociatave, për një fillim të negociatave të reja, të cilave iu paraprinë dialogu me serbët lokalë dhe kushtëzimi i Serbisë. Përndryshe, përsëritja e çdo modeli nga negociatat e kaluara prodhon rezultate të njëjta, e që aspak nuk janë të konvenueshme për shtetin tonë, për të ardhmen e tij”, thotë Krasniqi. / Periskopi