Google me super-kompjuter 10.000 vjet më të shpejtë se kompjuteri aktual

Periskopi.com Tech & Auto

Gjiganti teknologjik Google pretendon se ka ndërtuar kompjuterin e parë kuantik për të llogaritur dhe zgjidhur problemet përtej aftësive të super-kompjuterëve më të fuqishëm të sotëm.

Një raport i studiuesve të Google, i botuar në faqen e internetit të NASA-s dhe më pas i hequr, pretendon se procesori i tyre ishte në gjendje të kryente llogaritjet në afat prej tre minuta e 20 sekonda, për të cilat kompjuterit klasik Summit do të ‘i nevojiteshin rreth 10,000 vjet.

Studiuesit thanë se kjo nënkupton “epërsi kuantike”, kur kompjuterët kuantikë kryejnë llogaritjet që më parë ishin të pamundura.

“Ky përshpejtim dramatik mbi të gjithë algoritmet klasike të njohura mundëson realizimin eksperimental të epërsisë kuantike. Me sa dimë, ky eksperiment shënon llogaritjen e parë që mund të kryhet vetëm në një procesor kuantik,” thuhet në deklaratë.

Ndërsa prototipat e të ashtuquajturve kompjuterë kuantikë ekzistojnë, ata mund të kryejnë të njëjtat detyra që kompjuterët klasikë munden, thjesht më shpejt.

Një raport i vitit 2018 nga Boston Consulting Group thotë se ata mund të “ndryshojnë lojën në fushat e kriptografisë dhe kimisë (dhe kështu materialet shkencë, bujqësi dhe farmaci), veçanërisht ato që lidhen me inteligjencën artificiale dhe makinën e të mësuarit ”.

Për dallim nga elementet themelore binare të kompjuterëve klasikë, bitet kuantike ose kuubitet mund të përfaqësojnë të dy në të njëjtën kohë.

Duke lidhur kuubitet, kompjuterët kuantikë mund të përpunojnë njëkohësisht sasi të madhe informacioni.

“Është një moment historik domethënës, hera e parë që dikush ka treguar që kompjuterët kuantikë mund të tejkalojnë kompjuterët klasikë në të gjitha,” tha Steve Brierley, themeluesi i start-up-it  të softuerit kuant Riverlane dhe këshilltar i teknologjisë kuantike në Qeverinë e Britanisë së Madhe.