​Koronovirusi ‘preferon’ të ftohtin e thatë

Periskopi.com Shëndeti

Koronovirusi preferon të ftohtin e thatë, ndërsa përhapet më pak në klimat shumë të nxehta dhe të lagështa. Ky është zbulimi i dy studiuesve italianë. Francesco Ficetola dhe Diego Rubolini nga Universiteti Shtetëror i Milano, të cilët e zbuluan atë, duke studiuar marrëdhëniet midis rasteve COVID-19 dhe kushteve klimatike në një shkallë globale.

Vëmendja duhet të mbetet shumë e lartë, sepse COVID-19 është një armik veçanërisht i fshehtë. Ai është në të vërtetë i aftë të replikojë veten në traktin e sipërm të frymëmarrjes, në mënyrë që të përhapet edhe tek ata që vuajnë vetëm nga simptoma të buta, siç tregohet nga një studim i Universitetit Charité të Berlinit botuar në revistën ”Nature”.

Sidoqoftë, sa më shumë dimë për koronavirusin e ri, aq më shumë bëhet e mundur të kuptohet se çfarë mund të frenojë rrugëtimin e tij në botë.

Studiuesit e Universitetit Shtetëror të Milanos arritën në këtë përfundim pasi llogaritën shkallën e rritjes së rasteve Covid-19 në mbi 100 vende dhe makro rajone në të gjithë botën. Shifra është llogaritur në ditët e para të epidemisë, në mënyrë që të matet shkalla reale e përhapjes së virusit para se të hyjnë në fuqi masat e kontrollit.

Nga kryqëzimi me vlerat mesatare të temperaturës dhe lagështisë tipike të muajve të epidemisë, doli që infeksioni përhapet më shpejt në temperatura mesatare prej rreth 5 ° C dhe lagështi mesatare të ulët.

Ndërsa në klimat shumë të nxehta dhe të lagështa karakteristike për disa zona tropikale, epidemia duket se avancon shumë më ngadalë.

Fëmijët sirianë po vdesin nga acari

Periskopi.com Lajme

Më shumë se 80 mijë njerëzit janë duke fjetur nën qiell të hapur dhe në temperatura të ulëta pas zhvendosjes nga shtëpitë e tyre në Idlib të Sirisë.

Shumica e këtyre njerëzve nuk kanë fare strehë, ndërsa rreth 20 mijë po flenë nën pemë për t’u mbrojtur sado pak nga të reshurat.

Së paku gjashtë fëmijë raportohet të kenë vdekur nga acari ditëve të fundit, bazuar në të dhënat e Komitetit Ndërkombëtar për Shpëtim. Një familje u gjet e vdekur në borë pasi nuk kishte arritur të gjente strehë.

Shkalla e krizës humanitare i ka shokuar punëtorët e organizatave bamirëse dhe zyrtarët, shkruan “The Independent”, transmeton Gazeta Express.

“Në mënyrë të paimagjinueshme, një situatë tashmë katastrofale në veriperëndim të Sirisë po bëhet edhe më e rëndë”, tha Misty Busëell nga ky komitet.

Pas mbushjes së kampeve të përkohshme, dyert për refugjatët i hapën edhe shkollat dhe xhamitë. Megjithatë, edhe ato janë mbushur dhe shumë njerëz kanë mbetur pa strehë.

Shtresa e borës në një pjesë të Sirisë e ka rënduar edhe më shumë gjendjen. Në kohën kur temperaturat kanë rënë në -11 gradë, njerëzit po djegin rroba, goma dhe qese plastike për t’u ngrohur.

Kriza e re humanitare në këtë pjesë të Sirisë erdhi pas ofensivës së trupave qeveritare të diktatorit famëkeq, Bashar al-Assad, të cilat po i sulmojnë rebelët me ndihmën e ushtrisë ruse.