Përveç mjekëve dhe salduesve, Gjermania ka nevojë edhe për transportues të arkivoleve

Periskopi.com Lajme

Transportuesit e arkivoleve janë një ‘specie’ që po zhduket në Gjermani, dhe boshllëqet po plotësohen nga pensionistët dhe studentët, paralajmërojnë zyrtarët e funeralit.

“Sidoqoftë, mungesa e tyre nuk ka çuar ende në shtyrjen e funeraleve”, tha Christian Jager, drejtori i Shoqatës së varrosjeve në shtetin gjerman të North Rhine-Westphalia.

Në të kaluarën, ndërsa familjet jetonin afër, ishte e zakonshme që miqtë ose të afërmit të kryenin. Tani, pensionistët apo studentët që duan të fitojnë më shumë punë si transportues të arkivoleve, shtoi ai.

“Ende, transportuesit e vjetër kanë problemet e tyre,” thotë Michael Yours nga ndërmarrja  për funerale Weber me bazë në Dortmund.

Njerëzit janë shumë më të rëndë sot, dhe së bashku me lulet dhe një arkivol, gjashtë transportues shpesh duhet të ngrenë 200 kilogramë.

Kompanitë funerale në Gjermani nuk punësojnë transportuesit e tyre sepse nuk ia vlen financiarisht. Për më tepër, numri i urnave të hirit është rritur ndjeshëm – në rreth 70 për qind, tha Federata Federale e Ndërmarrësve Gjermanë, transmeton KosovaPress.

Në këto raste, urna zakonisht bartet nga një prift ose një anëtar i familjes.