Tregun e kokainës në Zvicër po e përmbytin bandat shqiptare

Periskopi.com Lajme

Kokaina dikur ishte e shtrenjtë. Vetëm menaxherët, modelet, artistët mund të përballonin pluhurin e bardhë. Sot, ilaçi prodhohet në masë.

Ndërsa një gram kokainë dikur kushtonte disa qindra franga, çmimi sot është midis 60 dhe 130 franga. Kështu që kokaina e lirë si asnjëherë më parë ka pasoja shumë të mëdha.

Sot, kokaina përdoret midis 0.5 dhe 2.5 përqind nga popullsia zvicerane, në varësi të vendit ose qytetit, siç raportohet nga “SonntagsZeitung”, përcjellë Indeksonline.

Emergjencat po grumbullohen

Është e habitshme që ilaçet kanë një shkallë gjithnjë e më të lartë të pastërtisë. Kjo është dyfishuar më shumë që nga viti 2013. Bandat shqiptare po përmbytin tregun zviceran me kokainë të pastër – duke luftuar konkurrencën e tyre.

Nëse ai nuhat jashtëzakonisht kokainë e pastër, mund të jetë e rrezikshme sepse rreziku i mbidozës rritet. Asnjë ilaç tjetër i paligjshëm në Zvicër nuk sjell kaq shumë konsumatorë në departamentin e urgjencës së spitaleve. Vetëm në Inselspital Bern, rastet e mbidozimit janë shuar nga viti 2013.

Në Mbretërinë e Bashkuar, vdekjet nga kokaina janë dyfishuar. Për fat të mirë, në Zvicër ato mbesin të qëndrueshme në një nivel të ulët. Ndërkohë, sasi gjithnjë e më të mëdha po arrijnë në Evropë falë metodave të reja të kontrabandës – përfshirë Zvicrën. Vetëm këtë vit, policia në Bazel ka siguruar një rekord 600 kokainë me vlerë afro 20 milion franga.

Përmbytja e kokainës nga Amerika e Jugut

Në Kolumbi, Peru dhe Bolivi, sipërfaqja e fushave të kokës rritet në mënyrë shpërthyese. Nëntëdhjetë përqind e ilaçeve të kontrabanduara nga Amerika e Jugut në Evropë mbërrijnë me anije mallrash. Veçanërisht të njohura janë dërgesat e bananeve. Porte si Roterdam, Antwerp ose Hamburg janë në krye të listës.

Kompanitë që transportojnë kontejnerët nuk janë në dijeni në shumicën e rasteve. Sidoqoftë, anëtarët e ekuipazhit janë duke u marrë ryshfet. Kjo gjithashtu prek një kompani transporti me qendër në Gjenevë.

Në Mars dhe Prill, hetuesit amerikanë zbuluan një total prej 2.8 ton kokainë në dy anije transportuese MSC. Dhe në qershor, ata konfiskuan 19.76 ton kokainë në vlerë rreth 1.3 miliard dollarë në bordin e MSC Gayane, e cila gjithashtu zotëron objektin e përmendur të transportit. Ky është zbulimi më i madh i Doganave të SHBA në historinë e tij 230-vjeçare. Kokaina e fshehur në kontejnerë ishte e destinuar ndoshta për Zvicrën.

Në rastin e MSC Gayane, gjashtë nga 24 anëtarët e ekuipazhit u arrestuan dhe u akuzuan. Kapiteni nuk dinte asgjë – si dhe ndërmarrjen e transportit në Gjenevë, e cila bashkëpunon me autoritetet amerikane.