Ushqimi i faraonit: Shkencëtarët prodhuan bukë dhe birrë 4000 vjet më parë

Periskopi.com Lajme

Një arkeolog, një egjiptolog, një biolog dhe një ekspert i majave janë bashkuar për të provuar nëse maja e gjetur në fund të enëve dhe birrave 4,000-vjeçare nga Egjipti i Mesëm i lashtë ishte akoma e përdorshme.

Doli që maja mund të mbijetojë pothuajse pafundësisht, sepse sapo u aktivizua, ajo filloi të shumohej përsëri.

Maja është një kërpudhat njëqelizore që nuk humb vetitë edhe kur thahet, gjë të cilën e ka provuar tashmë arkeologia Serena Lav nga Universiteti Queensland, e cila me majanë e mbledhur nga fundi i anijeve të gjetura në varret egjiptiane, duke përdorur receta të gjetura në pergamena me hieroglifë, fitoi madje disa lloje të birrave.

Tani ajo u bashkua me furrtarin, i cili vuri para vetes detyrën e pjekjes së bukës nga maja katër mijëvjeçare që egjiptianët e lashtë e prodhuan për ta ngrënë.

Shimus Blackley u përpoq të kërkojë brumë të mbetur në tenxhere që kishin qenë në varre për katër mijë vjet, për të provuar të aktivizonte atë dhe të piqte bukë.

Blackley vizitoi disa universitete amerikane që kanë koleksione muzeale të antikiteteve egjiptiane (Harvard, Universiteti Boston) për të marrë lejen, për të hequr një shtresë të hollë majash nga fundi i tenxhereve.

Ai injektoi majanë për ta ruajtur nga format e ndotjes dhe kërpudhave të tjera që më vonë do të parandalonin që maja të “zgjohej” dhe të fillonte të shumohej.

Blackley siguroi lagështinë e nevojshme me lesh pambuku të lagësht steril dhe kështu rivendosi jetën e majasë, duke e përzierë me llojin e miellit të marrë nga drithërat që përdorën egjiptianët, dhe vazhdoi të trajtojë brumin e përftuar ashtu siç bëhet sot në furrat e bukës.

Anëtarët e ekipit përfundimisht shijuan bukën dhe thonë se ajo mund të hahet. Hapi tjetër i tyre, sipas Blackley, ishte të përcaktonin moshën e saktë të majasë së përdorur.

Eksperimenti dhe rezultatet e studimit janë botuar në numrin më të fundit të revistës ‘Archaeology’ për nëntor dhe dhjetor.