Zgjedhjet parlamentare në Zvicër, Exit-polli: SVP 26.5 %, Të Gjelbrit shënojnë ngritje

Periskopi.com Lajme

Populistët djathtistë Partia Popullore e Zvicrës (SVP) pësoi humbje të qartë në zgjedhjet parlamentare, ndërsa Të Gjelbrit janë fituesit e vërtetë të këtij votimi.

Sipas exit-polleve të transmetuesit televiziv publik, SVP fitoi 26.3 për qind të votave ose 3,1 për qind më pak se zgjedhjet e fundit parlamentare.

Të Gjelbrit fituan 12.7 për qind, duke u forcuar me 5.6%, duke zënë vendin e katërt në skenën politike zvicerane.

Duke vepruar kështu, Të Gjelbrit parakaluan Partia Demokristiane të Popullit (CVP), e cila fitoi 12 për qind të votave.

Socialdemokratët (SP) fituan 16,5 për qind ose 2.4 për qind më pak, Partia e Lirisë (FDP) mori 15,2 për qind ose -1,2 për qind më pak krahasuar me zgjedhjet e kaluara.

Në zgjedhjet parlamentare të Zvicrës, ndërrimet kryesore politike nuk janë të shpeshta dhe përbërja e qeverisë ka qenë praktikisht e pandryshuar gjatë gjashtë dekadave të fundit, me SVP, PS, FDP dhe CVP që ndanë për shtatë muaj Qeverinë zvicerane.

Një përbërje e tillë e qeverisë tani mund ta prishë performanca e shkëlqyer e Të Gjelbërve, veçanërisht nëse arrijnë të bashkëpunojnë me një parti tjetër të gjelbër, Partinë Liberale Civile (GLP), e cila mori 7.6 për qind të votave, duke përmirësuar rezultatin e saj me 2.9 për qind.

Duke vepruar kështu, partitë ‘e gjelbra’ zënë një të pestën e vendeve në Asamblenë e Zvicrës, e cila ka 200 deputetë dhe që vështirë se do të anashkalohen kur të formohet qeveria e re.