Thirrje urgjente për përditësim të vaksinave COVID pasi rriten rastet në nivele gati rekord

Thirrje urgjente për përditësim të vaksinave COVID pasi rriten rastet në nivele gati rekord

Vaksinat kundër COVID duhet të përditësohen urgjentisht për të synuar variante të reja, pasi shkalla e infeksionit në Mbretërinë e Bashkuar rritet në nivele gati rekord, kanë paralajmëruar shkencëtarët kryesorë.

Mesatarisht 285 mijë e 507 njerëz infektohen me virus çdo ditë në Mbretërinë e Bashkuar, sipas të dhënave më të fundit nga Studimi i ZOE COVID. Profesor Tim Spector tha se rastet së shpejti pritej të kalonin shifrën 300 mijë.

Me Britaninë tani në valën e tij të pestë, dhe pranimet në spital edhe një herë në rritje, shkencëtarët argumentojnë se një vaksinë e re specifike për Omicron mund të ofrojë mbrojtje më të mirë kundër varianteve të ardhshme, duke ndihmuar në reduktimin e rasteve, përcjell Klankosova.tv

Profesor John Edmunds, një epidemiolog dhe anëtar i Grupit Këshillimor Shkencor për Emergjencat (Sage), tha se rezultatet e një studimi të fundit për një vaksinë dy në një specifike për virusin origjinal COVID dhe variantin Omicron ishin inkurajuese.

Mbrojtja kundër infeksionit dhe shtrimi në spital nga Omicron zvogëlohet brenda disa muajsh pas një doze të tretë. Pas një goditjeje përforcuese, efektiviteti në parandalimin e pranimit në spital bie nga 91.6 për qind në 72.5 për qind gjatë 10 javëve, sipas analizave të qeverisë.

Dozat e katërta tashmë janë duke u shpërndarë në grupe të caktuara, duke përfshirë të moshuarit, me një tjetër përforcues që do të ofrohet në vjeshtë, por ekspertët besojnë se është koha për të përditësuar vaksinat me shpresën për të ofruar mbrojtje më të gjerë dhe më afatgjate kundër varianteve.

Të dhënat e publikuara javën e kaluar nga Moderna treguan se gjilpëra e saj ‘bivalente’ ofron mbrojtje të mirë kundër Omicron që zgjat më shumë se vaksina origjinale. Ai gjithashtu rrit imunitetin ndaj nën-varianteve Omicron BA.4 dhe BA.5, të cilat po nxisin rritjen aktuale në rastet në Britani.

Profesor David Robertson, kreu i bio-informatikës në Qendrën e Universitetit të Glasgow për Kërkimin e Viruseve, tha se një përforcues i përditësuar i vaksinës specifike për Omicron duhet të vihet në dispozicion për të gjithë.

 

Shpërndaje në: