Ukraina vendos kufizime për librat dhe muzikën ruse

Ukraina vendos kufizime për librat dhe muzikën ruse

Parlamenti i Ukrainës votoi të dielën përmes dy ligjeve që do të vendosin kufizime të ashpra për librat dhe muzikën ruse, pasi Kievi kërkon të prishë shumë lidhje të mbetura kulturore midis dy vendeve pas pushtimit nga Rusia.

Një ligj do të ndalojë shtypjen e librave nga qytetarët rusë, përveç nëse ata heqin dorë nga pasaporta ruse dhe marrin nënshtetësinë ukrainase. Ndalimi do të zbatohet vetëm për ata që kishin nënshtetësi ruse pas rënies së sundimit sovjetik në vitin 1991.

Ukraina do të ndalojë gjithashtu importin komercial të librave të shtypur në Rusi, Bjellorusi dhe territorin e pushtuar të Ukrainës, ndërsa do të kërkojë gjithashtu leje të posaçme për importin e librave në rusisht nga çdo vend tjetër.

Një ligj tjetër do të ndalojë luajtjen e muzikës nga qytetarët rusë të pas vitit 1991 në media dhe në transportin publik, duke rritur gjithashtu kuotat për fjalimin në gjuhën ukrainase dhe përmbajtjen muzikore në transmetimet televizive dhe radiofonike.

Ligjet duhet të nënshkruhen nga presidenti Volodymyr Zelenskiy për të hyrë në fuqi, dhe nuk ka asnjë tregues që ai kundërshton. Të dy morën mbështetje të gjerë nga e gjithë dhoma, duke përfshirë nga ligjvënësit që ishin parë tradicionalisht si pro-Kremlinit nga shumica e mediave dhe shoqërisë civile të Ukrainës.

Ministri i Kulturës i Ukrainës, Oleksandr Tkachenko tha se ishte “i lumtur të mirëpresë” kufizimet e reja, transmeton koha.net.

“Ligjet janë krijuar për të ndihmuar autorët ukrainas të ndajnë përmbajtje cilësore me audiencën më të gjerë të mundshme, e cila pas pushtimit rus nuk pranon asnjë produkt krijues rus në nivel fizik”, e citoi atë të thoshte uebfaqja e kabinetit ukrainas.

Shpërndaje në: