Vazhdojnë trazirat në Iran, 76 të vdekur – qeveria e jep një numër tjetër

Vazhdojnë trazirat në Iran, 76 të vdekur – qeveria e jep një numër tjetër

Të paktën 76 protestues janë vrarë nga forcat iraniane të sigurisë gjatë 11 ditëve të trazirave të shkaktuara nga vdekja e një gruaje në paraburgim, thonë aktivistët.

Irani i të Drejtave të Njeriut (IHR), një organizatë me bazë në Norvegji, akuzoi autoritetet për përdorimin e forcës joproporcionale dhe municionit të vërtetë për të shtypur mospajtimin.

Media shtetërore ka bërë numrin e të vdekurve në 41, duke përfshirë disa personel sigurie, dhe fajësoi “rebelët”.

Janë arrestuar edhe qindra persona, 20 prej tyre gazetarë, raporton BBC, transmeton Express.

“Rreziku i torturës dhe keqtrajtimit të protestuesve është serioz dhe përdorimi i municioneve të drejtpërdrejta kundër protestuesve është një krim ndërkombëtar”, tha drejtori i IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam. “Bota duhet të mbrojë kërkesat e popullit iranian për të drejtat e tyre themelore.”

Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut tha gjithashtu se ishte shumë e shqetësuar nga reagimi i dhunshëm i autoriteteve dhe u kërkoi atyre të respektonin të drejtën për të protestuar në mënyrë paqësore.

Shpërndaje në: