Votimi i demarkacionit mbetet për vitin e ardhshëm

Votimi i demarkacionit mbetet për vitin e ardhshëm

Prej 1 shtatorit, kur Qeveria ka kërkuar që të tërhiqej nga rendi i ditës i seancës së asaj dite, ani pse kishte marrë dritë jeshile në Kryesi të Kuvendit, deputetët nuk e kanë pasur më në duar vendimin për kufirin perëndimor të Kosovës. Arsyetimi i atëhershëm i Qeverisë ishte se “nuk është kohë e përshtatshme”. Më vonë, mazhoranca do ta pranonte se nuk i ka votat e mjaftueshme për ta kaluar demarkacionin.

Ratifikimi i demarkacionit të Kosovës me Malin e Zi, bashkë me rezultatet konkrete në luftën kundër korrupsionit janë dy kushtet e fundit që BE-ja i kishte vënë Kosovës për liberalizim të vizave.

Demarakacioni ka qenë njëra ndër çështjet më të diskutuara në skenën politike në Kosovë, raporton Koha.net. Opozita dhe disa deputetë të shumicës janë të bindur se nga mënyra se si është vijëzuar kufiri mes Kosovës e Malit të Zi, kjo e para humb më shumë se 8 mijë hektarë tokë. Pushteti këtë e ka cilësuar si “kauzë të rrejshme të opozitës”, duke mbetur e bindur se Kosova nuk humb asnjë pëllëmbë tokë nga kjo marrëveshje.

Qeveria sot ka krijuar një komision të ri për matjen e territorit, të cilin po ashtu e ka kundërshtuar opozita.

Marrëveshjen e kufirit për Kosovën e kishin nënshkruar Hashim Thaçi në cilësinë e ministrit të Jashtëm dhe Skënder Hyseni si ministër i Brendshëm.

Diskutime të ashpra po mbahen sonte në Kuvend për murin në Mitrovicë dhe ky do të jetë diskutimi i fundit në Kuvend për këtë vit.

Shpërndaje në: