Zbulohen monedha të vjetra 2000-vjeçare, arkeologët befasohen nga gjetjet e tyre (Video/Foto)

Periskopi.com Kulturë

Një historian amator, duke përdorur një detektor metali në një fushë të fermerit, i ka treguar atij se si gjeti një grumbull të monedhave të argjendtë 2,000-vjeçare, me vlerë prej 200,000 dollarë (267,000 dollarë).

Disa nga metalet që u gjetën datojnë nga epoka e lashtë historike. Roman Antony ishte aleate me dashnoren e tij Cleopatra në Egjipt dhe ekspertët thanë se një zbulim i kësaj madhësie dhe shumëllojshmërie është shumë i rrallë, raporton “Daily Mail”, transmeton Periskopi.

Një monedhë të vetme mund të shesë deri në 900 funta (12,000 dollarë), kështu që peshkatari Mike Smale, 35 vjeç, u habit kur zbuloi një monedhë të pacenuar pas një tjetër që daton në vitin 32 para krishtit.

Some of the coins (pictured) were minted during the era Roman general Mark Antony was allied with his lover Cleopatra in Egypt and a find of this size and variety is very rare

Just a few hours in, Mr Smale's detector started beeping manically and he quickly discovered a few coins, before he called over the officials who sectioned off the area

A single one can sell for up to £900 ($12,000) so the fisherman was astonished when he uncovered one pristine coin after another dating back to 32BC

Mike Smale (left), 35, found the hoard of 600 rare ancient coins in a farmer's field in Bridport while hunting with friends from the Southern Detectorists club. He is pictured here with farmer Anthony Butler 

The coins will be handed over to the coroner for valuation and then likely sold to a museum, with the profits split between the farmer and Mr Smale

Republican coins and those of Antony were issued before the Roman Invasion of Britain in AD 43, and would have drifted over in the pockets of Roman soldiers and citizens alike

Monedhat do t’i dorëzohen hetuesve ligjor për vlerësim dhe më pas ndoshta të shiten në një muze, me fitimet e ndara midis fermerit dhe zotit Smale.

Smale, 35 vjeç, zbuloi grumbullimin e 600 monedhave të lashta në një fushë të fermerit në Bridport ndërsa gjuante me miqtë e klubit të detektorëve të Jugut.

Devon nga Plymuthi, tha: “Ishte e pabesueshme, një zbulim i vërtetë”.

“Kam pasur një parandjenjë që kishte diçka të çmuar aty – kam gjetur tashmë një ose dy denarë romak atë mëngjes”, shtoi ai.

Gjetja e habitshme u bë në një vend të pazbuluar të tokës bujqësore në Bridport në ngjarjen vjetore të detektorëve, ku morën pjesë 300 persona.

The astonishing find was made at an undisclosed farmland location in Bridport at the detectorists annual event, attended by 300 people

An expert who has examined photos of the coins said some feature Gods, and were issued by the Roman Republic in the centuries before the birth of Christ

Elizabeth Taylor as Cleopatra and Richard Burton as her lover Mark Antony in the 1963 film of the Egyptian queen. Some of the coins were minted when the Roman general  was allied with Cleopatra in Egypt

The historian who was digging in a farmer's field in Bridport has told how he found a once-in-a -lifetime hoard of 2000-year-old Roman silver coins worth up to £200,000 ($267,000)

Coin finds such as this are fascinating, and are incredibly important in shedding light on the history of Roman Britain, an expert said

“Kur e gjeta, të gjithë erdhën për të parë dhe për të gjetur se çfarë ishte”, tha Smale.

“Është e pamundur të thuhet se çfarë është e vlefshme, gjithçka varet nga shumë faktorë. Sa janë të rralla, çfarë gjendje janë dhe gjëra të tilla”, theksoi ai.

Vetëm pak orë më vonë, detektori i Smale filloi të zbuloi disa monedha, para se ai të thërriste zyrtarët që ndanë zonën.

Historia e këtyrë monedhave dalon qysh prej kohës së Perandorisë Romake.

Derek McLennan uncovered the thousand-year-old treasure which includes silver bracelets and brooches

In November 2016 Jason Baker found a 2ft long lead bar using his metal detector

“Monedhat republikane dhe ato të Antonit u lanë para pushtimit romak të Britanisë në vitin 43 para Krishtit dhe do të kalonin në xhepat e ushtarëve romakë dhe qytetarëve”, tha Chorney.

“Monedhat e tilla janë të mrekullueshme dhe janë jashtëzakonisht të rëndësishme për të hedhur dritë mbi historinë e Britanisë kur është pushtuar nga Perandoria Romake”, tha ai./Periskopi/