Freedoum House ngre alarmin për kapjen e KPM-së: Përmend votimin e Luljeta Aliut në Kuvend

Freedoum House ngre alarmin për kapjen e KPM-së: Përmend votimin e Luljeta Aliut në Kuvend

Raporti i Freedom House ka paraqitur shqetësimet për sulmet ndaj gazetarëve, gjendjes së mediave, dhe kapjes së KPM-së.

Raporti ka përmendur votimin në Kuvend të Luljeta Aliut për anëtare në KPM. Ish-analistja politike që e përkrahte hapur VV-në.

Në maj, ligjvënësit e Vetëvendosjes votuan Luljeta Aliun, një analiste politike e cila mbështeti hapur “partinë në pushtet dhe është në linjë me politikat e saj, në Komisionin e Pavarur të Mediave (KPM).62 AGK protestoi ndaj zgjedhjes së një mbështetësi të qeverisë për organin rregullator të transmetimit të Kosovës sinjalizon synimin e qartë të partisë për të ushtruar kontroll mbi institucionet e pavarura të medias”, thuhet në raport.

Raporti thekson tendencën e pushtetit që me ligjin e ri për KPM-në, të tentojë kapjen e mediave.

“Projektligji për Komisionin e Pavarur të Medias, i cili synon të harmonizojë rregulloret e vendit me Direktivën e BE-së për Shërbimet Mediatike Audiovizive të vitit 2018, është ende në pritje të miratimit nga Kuvendi. Dhjetor 2023, miratimi i projektligjit nga qeveria u prit me kritika nga mediat në Kosovë. Figura të njohura të medias protestuan se ai ishte hartuar pa konsultim paraprak me palët përkatëse të interesit dhe se dispozita e ligjit që kërkon licencimin e KPM-së për mediat online është një përpjekje e qeverisë për të kontrolluar mediat online që shkel standardet e vendosura nga Këshilli i Evropës dhe Organizata. për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë (OSBE)”, thuhet aty.

Shpërndaje në: