16 vjeçari martohet me 71 vjeçaren, nuk do ta besoni çfarë planifikonin të bënin nëse të tjerët nuk do t’i lejonin

16 vjeçari martohet me 71 vjeçaren, nuk do ta besoni çfarë planifikonin të bënin nëse të tjerët nuk do t’i lejonin

Një 16 vjeçar në Indonezi është martuar me një grua 71 vjeçare kundër dëshirës së komunitetit aty pranë, ndërsa i riu kërcënoi me vetëvrasje nëse e ndalonin bashkimin e tyre.

Selamat Riayadi dhe nusja e tij e moshuar e quajtur vetëm si Rohaya thuhet se janë martuar në fshatin e tyre Karangendah në provincën perëndimore të Sumatra të Indonezisë.

Siç është traditë në zonë, çifti duhet të kërkonte leje nga pronari i shtëpisë ku do të solemnizohej martesa, sepse nusja ka qenë e ve dy herë.

Çifti tha se dashuria e tyre për njëri-tjetrin ishte aq e fuqishme sa do të bënin vetëvrasje së bashku nëse dasma do të pengohej, sepse “ne jemi tërësisht të dashuruar, dhe nëse njëri vdes, duhet të vdesë edhe tjetri”.

Pasi fillimisht tregoi skepticizëm ndaj marrëdhënies, pronari i shtëpisë, i cili ndodhi të jetë një udhëheqës i komunitetit i quajtur si Kuswoyo, njoftohet se i dha leje. Mosha minimale zyrtare për djemtë për t’u martuar në Indonezi është 19, por një shteg lejon çdo martesë brenda ‘normave fetare’ të një personi, por nuk është e qartë se kush e ka braktisur atë. Çifti mysliman ka formuar një martesë nikahu siri, e njohur nga shoqëria, por jo nga shteti.

Islami nuk ka pengesa formale për moshën e martesës, por kërkon konsensus nëse nusja dhe dhëndri kanë arritur “pjekurinë”.

Shpërndaje në: