Ajo çka ndodhi në Austri i dëmton ekstremistët e djathtë në Evropë

Ben Hall Op-Ed

Kundërshtarët e partive  ekstremit  djathtë  Evropënuk mund  kishin kërkuar njëdhuratë  mire se kaqNjë javë përpara zgjedhjeve parlamentare evropianedhe   njëjtënditë kurnacionalistët anti-establishment nga e gjithë BE-ja u mblodhën masivisht  Milano, udhëheqësii Partisë austriake  Lirisë (FPO)  ekstremit  djathtë, u detyrua  japë dorëheqjensizëvendëskryeministër pas një skandali korruptiv.

Vetëm 24 orë pas shpërthimit  skandalitqeveria e koalicionit ndërmjet qendrës  djathtë dheekstremit  djathtëkishte marrë fund. Hajnc-Kristian Strahe, u kap  një video filmike realizuarfshehurazi duke diskutuar mbi donacionet e fshehta për partinë e tij, me një grua  aimendonte se ishte mbesa e një oligarku  pasur rus.

 këmbimai do ta ndihmonte  fitonte disa tendera qeveritarë për ndërtimin e disa rrugëveAta gjithashtu diskutuan se si rusja mund  blinte “Kronen Zeitung”, gazetën kryesore tabloideaustriake mënyrë   mbështeste  mirë FPO. Videoja duket si shumë e bukur për  qenëvërtetëedhe pse zoti Shtrahe nuk e mohoi vërtetësinë e saj (ai vetëm e mohoi se kishte bërëndonjë gjë paligjshme).

Ajo video, duket se konfirmon shumë nga akuzat  aritkulohen vazhdimisht ndaj djathtësekstreme  Austri – por edhe grupeve  tjera  tilla  mbarë Evropën – dhe është njëllojkujtese se korrupsioni dhe shpërdorimi i detyrësmund  jetë “thembra e Akilit” për djathtënnacionaliste.

Skandali sugjeron  Partia e Lirisë, e cila ka lidhje me partinë Rusia e Bashkuar  Vladimir Putinitdhe që akuzohet se po bën lojën e Kremlinitishte e gatshme  pranonte financimin e paligjshëmrusKjo ngjarjeflet për qëllimin e partisë për t’u infiltruar  institucionet e pavarura shtetit dhemedias.

Përpjekjet e  djathtës ekstreme  Evropëspër  krijuar një front  bashkuar pas zgjedhjevekësaj jave, do  marrin padyshim një goditje  fortë nga ky nga skandalShtrahe po punonte me Mateo Salvininzëvendëskryeministrin e Italisëdhe me Marin  Penin e Francës për formuar njëgrup  fuqishëm euroskeptik  Parlamentin Europian.

Zonja  Pen është tepër ekstreme edhe për disa nacionalistë konservatorësiç është Partia LigjdheDrejtësi  Poloni. Partia e Lirisë  Austriduket tani  jetë po aq toksike. Nëse skandaliështëshkatërrues për Partinë e Lirisëpartneri i vogël i koalicionit qeveritarai përbën një siklet madhedhe për Sebastian Kurckancelari i ri i qendrës  djathtë.

Dëmtimi i tij, do  rezononte   gjithë Evropën. Kurc e drejtoi Partinë Popullore Austriake djathtëpasi fitoi udhëheqjen e saj  vitin 2017. Koalicionet e mëdha, e kanë drejtuar këtëvend përpjesën   madhe  historisë  saj  pasluftëPorKurc ishte këtë herë i vendosur shmangtebashkimin  një tjetër koalicion me qendrën e majtë.

Kurc kishte menduar se duke formuar një qeveri me  djathtën ekstremeai mund ta zbusteatëideologjikishtdhe ta mbantë nën kontroll  rrafshin elektoralEdhe  shtunënai bëripërpjekjepër  mbajtur gjallë koalicionin e tijku thuhet se kërkoi dorëheqjen e Herbert Kikëlministrit Brendshëm  ekstremit  djathtë. 

Një qëndrim i fortë   djathtë anti-emigracioni shoqëruar me një imazh modern, e bëriKurcin preferuarin e krahut konservator  Kristiandemokratëve gjermanë irrituar ngakompromiset e koalicionit  madhdhe centrizmi i Angela Merkelit.

Ai frymëzoi drejtues  tjerë  rinj   djathtëssi Pablo Kasado  Spanjë dhe Loren VokeFrancë. Por kjo qasjepati pasoja katastrofike  zgjedhjet parlamentare spanjolle  muajitkaluar. Voke ka deklaruar kohët e fundit se ai është udhëheqësi i  djathtës dhe i qendrësdjathtë.

Kurcizmi si një filozofi konservatorenëse ka ekzistuar ndonjëherë, ka marrë fund tashmë.MegjithatëKurc do  vazhdojë  jetojëPartia e tij është  e madhja  vend, dhelidershipi itij duket i patundurPas zgjedhjeve  parakohshmendoshta  vjeshtëai mund përpiqet formojë një koalicion me partitë  të vogla duke përfshirë edhe partinë e re liberaleNeospër taçuar partinë  një drejtim  centrist dhe reformist.

Partia e Lirisëduket e dërrmuar. Beate Meinl-Raizingerlideri i Neosi tha “Financial Times” se skandali tregon se “është e pamundur të qeverisësh me një parti populiste” – por ajo thotë se ështëherët  thuhet se ajo ka marrë fund. 

Partia u përça  vitin 2002 pas një koalicioni  parë me qendrën e djathtëkur u nda midis radikalëve dhe moderatorëve. Megjithatë, FPO e mori shpejt veten. Me fragmentimin e politikës gjithë Evropëndhe nivelet e larta  zhgënjimit me partitë e establishmentit, FPO nukmund tëthuhet se do  pushojë  qeni një aktore e rëndësishme.

“Financial Times” / Bota.al

Shpërndaje në: