Birra është më e mirë se probiotikët

Birra është më e mirë se probiotikët

Në një studim të ri nga Universiteti Mjekësor Dalian në Kinë, studiuesit kanë zbuluar se birra mund të jetë e dobishme për shëndetin e zorrëve dhe se mund të jetë edhe më e mirë se probiotikët.

Ky është një zbulim që kundërshton besimin e përhapur se birra është thjesht një kënaqësi dhe nuk ka përfitime të vërteta shëndetësore.

Bakteret e mira të birrës dhe shëndeti i zorrëve
Studiuesit rishikuan ndërveprimet dhe mekanizmat midis birrës dhe mikrobiomës së zorrëve në rregullimin e imunitetit të trupit.

Hulumtimi sugjeron që bakteret e pranishme në birrë ndihmojnë në përmirësimin e zorrëve dhe sistemit imunitar.

Birra është e pasur me shumë aminoacide esenciale, vitamina, elemente në gjurmë dhe substanca bioaktive, që janë të përfshira në rregullimin e shumë funksioneve fiziologjike të njeriut.

Kur birra konsumohet në moderim, fenolet dhe lëndët ushqyese të tjera që i përmban, fermentohen dhe shpërbëhen nga komuniteti mikrobik që banon në shtresën e jashtme mukozale të zorrëve. Te jo-duhanpirësit e shëndetshëm, birra përmirëson në mënyrë akute parametrat e funksionit dhe strukturës arteriale – vunë në dukje autorët.

Efektet pozitive shëndetësore të birrës
Për më tepër, studimi nxjerr në pah potencialin e birrës si një modulator mikroekologjik për shkak të efekteve pozitive në parandalimin e kancerit, reduktimin e gjendjeve kardiovaskulare dhe modulimin e sindromës metabolike.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se bakteret e birrës mund t’i parandalojnë sëmundjet e zemrës dhe ta përmirësojnë qarkullimin e gjakut. Një eksperiment vërtetoi zvogëlimin e rrezikut për sëmundjeve të traktit të sipërm respirator për ata që pinë birrë.

“Është raportuar se konsumimi i birrës ka një efekt rregullues në funksione të ndryshme fiziologjike të trupit të njeriut. Konsumimi i moderuar i birrës ndihmon në parandalimin e arteriosklerozës dhe sëmundjeve të zemrës, pengon kancerin dhe përmirëson qarkullimin e gjakut dhe funksionin imunitar”.

“Birra është dëshmuar gjithashtu të ketë efekte antioksiduese dhe anti-plakje, të nxisë prodhimin e estrogjenit, të reduktojë dëmtimin nga rrezatimi dhe të ndihmojë në parandalimin e ndodhive kardiovaskulare”, thonë studiuesit.

Implikimet e studimit për birrën dhe shëndetin e zorrëve
Derisa ky lajm mund të jetë një arsye për të festuar për adhuruesit e birrës në mbarë botën, është e rëndësishme të theksohet se pirja e moderuar është thelbësore. Studimi lidh efektet pozitive me konsumimin e moderuar të birrës. Pirja e tepërt mund të çojë në efekte negative shëndetësore.

“Nëse birra mund të përdoret në të ardhmen si një rregullator mikro-ekologjik apo edhe si një terapi alternative për sëmundjet kronike, si hipertensioni, diabeti dhe obeziteti, është një pyetje që meriton hulumtime të mëtejshme”, pohojnë hulumtuesit.

 

Shpërndaje në: