Çka është e premtja e zezë?

Çka është e premtja e zezë?

Black Friday (Premtja e zezë) njihet si  dita pas Ditës së Falënderimeve në Amerikë. Në këtë ditë dyqanet hapen në orët e para të mëngjesit dhe mbahen të hapura deri në orët e vona.

Black Friday shënon fillimin e sezonit të blerjeve të fundvitit dhe zakonisht është dita më e ngarkuar e blerjeve në vit.

Dyqanet në këtë ditë ofrojnë çmime promocionale, oferta speciale që i bëjnë shumë njerëz ta kalojnë gjithë ditën duke vrapuar nga një dyqan në tjetrin.

Janë dhënë dy teori që tregojnë nga rrjedh emrin Black Friday.

Teoria e parë thotë se termi Black Friday është përdorur fillimisht për të përshkruar këmbësorët e shpeshtë, përçarës dhe trafikun e automjeteve, i cili do të ndodhë në atë ditë.

Teoria e dytë pretendon se termi vjen nga llogaritë e biznesit. Humbjet janë regjistruar në ngjyrë të kuqe dhe fitimet në ngjyrë të zezë, ndërsa shitjet gjatë Black Friday ishin gjithmonë shumë të larta.

Në disa pjesë të SHBA-ve, Black Friday është në fakt një festë publike, ndërsa në pjesë të tjera njerëzit shpesh marrin një ditë të lirë nga puna që të jenë në gjendje të kalojnë ditën në qendrat tregtare.

Black Friday njihet edhe si dita kur njerëzit shpesh presin në radhë apo edhe bëjnë kamping atje për një kohë të gjatë para se dyqanet të hapen për të përfituar nga zbritjet që bëhen në këtë ditë.

Megjithatë, “Black Friday” shpesh ka sjellë edhe viktima të njerëzve. Shtyrjet, sulmet dhe rrahjet janë bërë pjesë e zakonshme e kësaj feste të blerjeve.

Vite më parë një grua ka përdorur sprej ndaj turmës vetëm për të blerë një bluzë që ishte gjashtëdhjetë për qind në zbritje.

Black Friday është këtë të premte (25 nëntor).

Shpërndaje në: