Kurti e do këmbësorinë: Ky shtet jo shumë larg Kosovës, njoftoi sot se po bën kërdi me investimet në avionët luftarak

Periskopi.com Lajme

Dy ditë më parë, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, vizitoi kazermën e FSK-së në Gjilan. Kurti befasoi me deklaratën e tij nga Gjilani, ku nënkuptoi se ‘këmbësoria është degë më e fuqishme ushtarake’ sesa ‘ushtria teknologjike’.

 “Këmbësoria si degë më e vjetër e ushtrisë, dëshmon që teknologjia dhe pajisjet ushtarake sado të sofistikuara dhe precize nuk mund ta zëvendësojnë vrullin dhe fuqinë e luftarakut të zotë.”

Ndërkohë sot, një shtet jo shumë larg Kosovës (Hungaria), ka njoftuar se po bën ‘kërdi’ në modernizimin e ushtrisë në ajër.

Ky shtet ka njoftuar se negociatat për përmirësimin e flotës së avionëve luftarakë hungarez ‘Gripen’ në nivelin e aftësisë MS20 Block 2 janë përfunduar me sukses.

SAAB njoftoi se Zyra e Komisionarit të Qeverisë së Hungarisë, e cila është përgjegjëse për zhvillimin e mbrojtjes, dhe Agjencia Suedeze për Pajisjen e Sektorit të Mbrojtjes (FMV) kanë përfunduar me sukses ato negociata, raporton Tango Six.

Përmirësimi i MS20 Block 2, siç u përmend, sjell një sërë përmirësimesh. Ai rrit shumë aftësitë luftarake dhe komunikuese, si dhe zgjeron gamën e armëve që mund të integrohen në avion.

Aftësitë e sensorit janë përmirësuar duke përmirësuar radarin në standardin PS-05/A Mk 4, që do të thotë se diapazoni i objektivave të gjurmimit në ajër, si dhe performanca, është rritur ndjeshëm.

Përmirësime të tilla ofrojnë një aftësi më të mirë për të zbuluar objektiva të vegjël ajror, rezistencë të përmirësuar ndaj ndërhyrjeve dhe sjellin potencial në rritje për zhvillimin e mëtejshëm të regjimeve ajër-ajër dhe ajër-tokë.

Përmirësimi MS20 Block 2 për Gripen hungarez përmirëson gjithashtu aftësitë e komunikimit duke përmirësuar funksionalitetin e sistemit të shkëmbimit të të dhënave Link 16 dhe duke përditësuar sistemin e komunikimit zanor me standardin më të fundit të komunikimit të sigurt të NATO-s.

Aftësia për të identifikuar avionët aleatë do të përmirësohet gjithashtu duke futur Sistemin e Vetë-Identifikimit të NATO-s Mode 5 (IFF).

Ky përmirësim do t’i lejojë Hungarisë të zgjedhë nga një gamë më e gjerë armësh për t’iu përshtatur Gripen-it të saj: raketën luftarake ajër-ajër me rreze infra të kuqe IRIS-T, bombën moderne të drejtuar me laser GBU-49 dhe të përparuar, radarin me rreze të gjatë të drejtuar nga raketa ajër-ajër për udhëheqjen e luftës ajrore jashtë rrezes së vizuale të tipit Meteor, që thuhet se është superiore ndaj raketave të tjera të së njëjtës klasë.

Falë modernizimit të Gripen, aftësitë operacionale të Forcave Ajrore Hungareze do të rriten ndjeshëm./Periskopi/