Mbretëria e Shambhalas, aty ku mësohet për qetësinë, lumturinë dhe paqen

Periskopi.com SOK

Mbretëria e Shambhalës merr një vend qendror në mësimet e Kalakaakrës. Shambhala është një term sanskritist që do të thotë vendi i paqes/qetësisë/lumturisë.

Shakyamuni Buda thuhet se ka mësuar Tantra Kalachakra me kërkesën e Mbretit Suchandra ku mësimet thuhet se janë ruajtur atje. Shambhala thuhet të jetë një shoqëri ku të gjithë banorët janë shkolluar rreth një kryeqyteti të njohur si Kalapa.

Lufta dhe padrejtësia thuhet se janë të panjohura atje dhe thuhet se janë të populluara nga gratë dhe burrat e bukur që banojnë në atë vendbanim madhështor.

Shambhala është sunduar nga Mbreti Kulika ose Kalki, një monark i dashamirshëm që përkrah integritetin e Tantrës së Kalakakrës.

Studiuesit fetarë besojnë se kjo shifër u zhvillua nga miti i pushtuesit indian Kalki, një personazh i ngjashëm. Kalakaakra profetizon se kur bota bie në luftë dhe në lakmi gjithçka është e humbur, njëzet e pesëdhjetë Kalika do të dalin nga Shambhala me një ushtri të madhe për të mposhtur sundimtarët e korruptuar botëror dhe për të udhëhequr një epokë të artë në mbarë botën.

Disa dijetarë vënë këtë datë në vitin 2424 pas Krishtit, raporton “Locklip”, transmeton Periskopi.

Ashtu si me shumë koncepte në budizmin Vajrayana, ideja e Shambhalës thuhet se ka një kuptim “të jashtëm”, ​​”të brendshëm” dhe “të fshehtë”.

Kuptimi i jashtëm kupton se Shambhala ekziston si një vend fizik, edhe pse vetëm disa individë të paracaktuar mund ta arrijnë dhe ta përjetojnë atë. Ekzistojnë ide të ndryshme rreth asaj se ku ndodhet kjo shoqëri, por shpesh ndodhet në Azinë qendrore, në veri të Tibetit.

Domethënia e brendshme dhe e fshehtë i referohen kuptimeve më delikate të asaj që Shambhala përfaqëson.

Mitet e Shambhalës ishin pjesë e frymëzimit për përrallët e Shangri-La në librin e njohur Lost Horizon, dhe kështu disa njerëz i referohen Shambhalës në mënyrë të parregullt sikur të ishin Shangri-La.

Vendndodhja dhe natyra e Shambhala’s mbeten subjekt i shumë polemikave ku disa tradita kanë lindur se në të cilën është, ose do të jetë, duke përfshirë edhe ato që e theksojnë atë si një fushë jo-fizike që mund t’i qasemi vetëm nëpërmjet mendjes.

Tekstet e lashta Zhang Zhung identifikojnë Shambhala me luginën Sutlej në Himachal Pradesh.

Mongolianët identifikojnë Shambalan me lugina të caktuara të Siberisë jugore.

Duke filluar që nga vitet 1960, shkrimtarë të ndryshëm okulistë po përpiqen të shpjegojnë të keqen e nazizmit duke sugjeruar se Adolf Hitleri u prek në forcat keqdashëse të Shambhalës, kur ai dërgoi hulumtues në Tibet për të matur kafkat tibetane si pjesë e justifikimeve të tij të magjistraturës.

Besohet gjithashtu se Josef Stalin organizoi një ekspeditë për të gjetur Shambalan.

Traditat perëndimore ezoterike

Madam Blavatsky, i cili pretendonte të ishte në kontakt me një shtëpizë të bardhë të Himalajeve, përmend Shambhala në disa vende pa i dhënë asaj një theks të veçantë. Shambhala e Blavatskyt, si selia e Bregut të Madh të Bardhë, është një vend fizik në tokën tonë, megjithëse ai mund të depërtohet vetëm nga një aspirant i denjë.

Më vonë shkrimtarët ezoterikë si Alice Bailey dhe Agni Yoga e Nicholas Roerich dhe Helena Roerich do të shkruajnë për Shambhala. Bailey e shndërroi atë në një lloj realiteti ekstradimional ose shpirtëror. Roerich e sheh ekzistencën e saj si shpirtërore ashtu edhe fizike.

Spekulimet e lidhura me “tokën e fshehur” që rrethojnë mbretërinë nëntokësore të Agartës çuan disa okultistë në fillim të shekullit të njëzetë për të parë Shambhalan si një burim manipulimi mjaft negativ nga një komplot i keq (ose amoral).

Shambhala në nazizëm

Në misticizmin neonazist, Shambhala nganjëherë duhet të jetë vendi ku Adolf Hitler ka ikur pas rënies së Rajhut të Tretë. Hitleri ishte i njohur të kishte një interes në mitin e Shambhalës dhe në “misticizmin lindor” në përgjithësi, nga i cili ai përvetësoi svastikën./Periskopi/