Mënyrat për të disiplinuar fëmijët tuaj, pa ju bërtitur

Periskopi.com Shëndeti

Ne e kapim veten duke e bërë atë gjë gjatë gjithë kohës. Nga stresi, zhgënjimi, acarimi dhe zemërimi. Sa më shumë të mos binden, aq më shumë e gjejmë veten duke bërtitur. Pse nuk dëgjojnë?

Si të disiplinohet një fëmijë, pa bërtitje

Kushtojini vëmendje

Largoni fëmijën nga situata dhe kushtojini vëmendje fëmijës. Pse? Sjellja e tyre e keqe ishte rezultat i mosmarrjes së asaj që dëshironin, nga kërkimi i vëmendjes, nga ana tjetër, mosdëgjimi.

Qetësojini ata

Merrni frymë thellë, së bashku. Në vend që të mërziteni, përqafoni ose lexojini. Si e bëjnë këtë mësuesit e shkollave fillore? Ata qëndrojnë të qetë në çdo situatë dhe e lënë mënjanë fëmijën për të mësuar të njëjtën gjë.

Kuptoni emocionet e tyre

Pasi fëmija të jetë qetësuar, ju mund të pranoni qëllimet e tij themelore, “a keni dashur vërtet të luani me atë lodër apo jo?” Tregoni ndjeshmëri ndaj ndjenjave të fëmijës suaj duke u ngjitur në nivelin e tyre.

Flisni me qetësi, por në mënyrë të vendosur

“E kuptoj që je i lodhur, por duhet të ma thuash këtë në vend që të hedhësh lodrat”. Ngrihuni në nivelin e tyre, bëni kontakt me sy, flisni në një mënyrë të butë, por të vendosur.

Jepni shembuj

Herën tjetër që do të shihni sjellje të këqija në rritje, ndërhyni para se të ndodhë. Drejtoni fëmijën tuaj duke i treguar se si t’i bëjë gjërat siç duhet. Hiqni pjatën e tyre para se ta hedhin ushqimin në dysheme.

Shpjegohuni fëmijës tuaj

Në vend që të thoni “ndaloni atë që po bëni”, shpjegoni qartë pse fëmija juaj nuk është në gjendje të bëjë diçka. “Ju duhet të luani mirë me lodrat tuaja, përndryshe ato mund të prishen.”

Lavdëroni sjelljet pozitive të tyre

Kur fëmija juaj dëgjon dhe bindet, thuajini menjëherë se e keni vënë re. “Ju luajtët bukur sot!” ose “punë e shkëlqyer për ndarje!”. Është disi qesharake të thuash, pasi kjo është ajo që ne bëjmë me këlyshët – ne u japim dhurata kur ata bëjnë atë që themi ne.