Ministri taliban Haqqani: Po gratë në Universitet, derisa janë veçmas nga burrat

Periskopi.com Lajme

Gratë në Afganistan do të lejohen të studiojnë në universitete pasi vendi kërkon të rindërtohet pas dekadash lufte, por ndarja gjinore dhe kodi i veshjes islame do të jenë të detyrueshme, tha të dielën ministri i ri i Arsimit të Lartë i talibanëve.

Ministri, Abdul Baqi Haqqani, tha se qeveria e re talibane, e emëruar javën e kaluar, “do të fillojë të ndërtojë vendin mbi atë që ekziston sot” dhe nuk do të donte ta kthente orën 20 vjet mbrapa kur lëvizja ishte në pushtet për herë të fundit.

Ai tha se studentet femra do të mësoheshin nga gratë kudo që të ishte e mundur dhe klasat do të mbeteshin të ndara, në përputhje me interpretimin e lëvizjes së ligjit islam të sheriatit, shkruan Reuters, transmeton Klankosova.tv.

“Falë Zotit kemi një numër të madh mësuesish gra. Ne nuk do të përballemi me asnjë problem me këtë. Të gjitha përpjekjet do të bëhen për të gjetur dhe siguruar gra mësuese për nxënëset femra”, tha ai në një konferencë shtypi në Kabul.

Çështja e edukimit të grave ka qenë një nga pyetjet qendrore me të cilat përballen talibanët, ndërsa ata kërkojnë të bindin botën se ata kanë ndryshuar që nga sundimi i ashpër fundamentalist që ata vendosën në vitet 1990, kur gratë u ndaluan kryesisht nga studimi ose puna jashtë shtëpisë.

Zyrtarët talibanë kanë thënë se gratë do të jenë në gjendje të studiojnë dhe punojnë në përputhje me ligjin e sheriatit dhe traditat kulturore lokale, por do të zbatohen rregulla strikte të veshjes.

Haqqani tha se mbulesat fetare të hixhabit do të ishin të detyrueshme për të gjitha studentet, por nuk specifikoi nëse kjo nënkuptonte shami koke apo mbulim të detyrueshëm të fytyrës.

Haqqani tha se aty ku nuk kishte gra mësuese, masa të veçanta do të miratoheshin për të siguruar ndarjen.

“Kur ka vërtet nevojë, burrat gjithashtu mund të mësojnë gratë, por në përputhje me sheriatin, ata duhet të respektojnë velin”, tha ai.

Klasat do të kufizoheshin për të ndarë nxënësit meshkuj dhe femra aty ku ishte e nevojshme dhe mësimi gjithashtu mund të bëhet përmes transmetimit ose TV me qark të mbyllur.

Haqqani u tha gazetarëve se ndarja gjinore do të zbatohej në të gjithë Afganistanin dhe të gjitha lëndët e mësuara në kolegje gjithashtu do të rishikohen në muajt e ardhshëm.