Para se të bëni marrëdhënie, kujtoni këto pyetje themelore

Periskopi.com Zoya

Seksi nuk është vetëm një veprimtari rastësore dhe sportive. 

Edhe nëse gëzoni marrëdhënie seksuale, është e rëndësishme të respektoni emocionet personale dhe dobësitë personale që shoqërojnë seksin dhe njerëzit e tjerë, dhe duhet të keni parasysh edhe ndjenjat tuaja.

Seksi liron hormonet që ndikojnë në lidhjen midis dy gjinive. Kjo lidhje ndikon në qëndrimin, ndjenjat dhe kuptimin e gjinive në jetë.

Shumë nuk mendojnë para zgjedhjes që ata bëjnë edhe për mënyrën se si kjo zgjedhje do të ndikojë më vonë tek ata ose në anën tjetër.

Ekspertët në këtë fushë përmendin katër pyetje themelore që secili person duhet të pyesë veten para se të bëjë seks:

1. Cilat janë vlerat e mia seksuale?

Çështja kryesore për këtë pyetje është niveli i intimitetit emocional dhe niveli i angazhimit – sa doni një marrëdhënie, nëse jeni të turpshëm apo jo, në përgjithësi, si mendoni për seksin.

2. A është një vendim i zgjuar për të bërë seks?

Kjo pyetje vlen edhe për njerëzit që janë të martuar ose jetojnë me dikë, dhe duhet të kenë marrëdhënie me një person tjetër. Është e rëndësishme të shqyrtohen pasojat e mundshme. Shembujt më të zakonshëm janë seksi me vartësit në punë ose me një mik apo mikeshë të ngushtë.

3. A është ky person një zgjedhje e mirë për mua?

Vendimi për marrëdhënie seksuale me dikë mbështetet te vetja dhe rreziku: a e dimë se çfarë lloj personi është në të vërtetë? Pyesim veten në lidhje me personin që ju nuk e njihni mjaftueshëm. Marrëdhënia me një person të tillë rrit rrezikun e problemeve të mëtejshme.

4. A është kjo koha e duhur për seks?

Ndonjëherë një partner i mundshëm duket i mirë, por koha mund të jetë e gabuar. Nëse keni lënë vetëm një marrëdhënie të gjatë ose martesë, duhet ta konsideroni atë para se të hyni në një aventurë të pakuptimtë. Ndoshta duhet së pari të njohësh personin e ri në jetën tënde, të jesh emocionalisht jashtë marrëdhënieve të mëparshme, të shkosh ngadalë, por me siguri në një marrëdhënie të mundshme dhe pastaj të vendosësh mbi një marrëdhënie seksuale me atë person.

Zgjedhja e seksit është e rëndësishme dhe vendimi është personal. Sigurohuni që të rishikoni veten për këtë vendim dhe, më e rëndësishmja, të ndërmerrni masa për të mbrojtur nga shtatzënia e padëshiruar, probleme të tjera të rënda shëndetësore dhe sëmundje seksualisht të transmetueshme.

Shpërndaje në: