Qëndrimi keq mund të ndikojë në trurin tuaj

Qëndrimi keq mund të ndikojë në trurin tuaj

A jeni duke e vënë re veten se si jeni ulur teksa e lexoni këtë artikull? Ajo gunga në pjesën e sipërme të shpinës suaj është më e spikatur sesa një karakter gungor në një shfaqje fantazie. Dhe truri juaj po vuan për këtë keq.

Dr Aishwarya Ahliwale, fizioterapiste në SRV Hospitals, shpjegoi se qëndrimi në pozicion të keq mund të çojë në rritjen e tensionit të muskujve dhe uljen e rrjedhjes së gjakut në tru, duke ndikuar potencialisht në funksionin kognitiv.

Dr K V Shivanand Reddy, neurokirurg në CARE Hospitals, shtoi se qëndrimi në pozicion të keq mund të ndikojë në gjuhën e trupit, besimin dhe mënyrën se si të tjerët ju perceptojnë, gjë që mund të ndikojë indirekt në gjendjen tuaj mendore dhe shëndetin e trurit.

Qëndrimi mirë, nga ana tjetër, mund të përmirësojë rrjedhën e oksigjenit dhe të ndihmojë në uljen e tendosjes në qafë dhe shpinë, gjë që mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin e trurit.

“Ndërsa lidhja nuk është kuptuar plotësisht, mbajtja e qëndrimit të mirë përmes ushtrimeve të rregullta dhe praktikave ergonomike mund të kontribuojë në mirëqenien e përgjithshme, duke përfshirë shëndetin e trurit”, shtoi Dr Ahliwale.

A ka mënyra për të rikthyer dëmin?

Kthimi i dëmit të shkaktuar nga qëndrimi në pozicion të keq në shëndetin e trurit varet kryesisht nga shtrirja dhe kohëzgjatja e çështjes, sipas Ahliwale.

Dr Reddy rekomandoi përfshirjen në terapi fizike për të forcuar muskujt dhe përfundimisht për të përmirësuar qëndrimin tuaj. Për më tepër, kujdesi, rregullimet ergonomike në vendet e punës dhe konfigurimet e shtëpisë mund të zvogëlojnë ndjeshëm ngarkesën në shpinë dhe qafë.

Në rastet më të rënda, mund të jetë e nevojshme ndërhyrja mjekësore edhe kirurgjia. Është e rëndësishme të theksohet se ndërsa përmirësimi dhe zbutja e dëmit janë të mundshme, një ndryshim i plotë i dëmit të rëndë dhe afatgjatë mund të mos jetë gjithmonë i arritshëm, tha Dr Ahliwale.

“Ndërhyrja e hershme dhe një përkushtim i qëndrueshëm ndaj qëndrimit të mirë janë thelbësore”, deklaroi ajo.

8 praktika ditore për të mbajtur qëndrim të mirë

Sigurohuni që ekrani i kompjuterit tuaj të jetë në nivelin e syve për të parandaluar përkuljen.

Merrni pushime të rregullta, veçanërisht nëse keni një punë në tavolinë.

Qëndroni, shtrihuni dhe ecni përreth vendit për të parandaluar ngurtësimin.

Përfshini rregullisht streçe për qafën, shpatullat dhe shpinën në rutinën tuaj të përditshme.

Angazhohuni në ushtrime të forcës dhe fleksibilitetit për të ndërtuar dhe ruajtur forcën e muskujve bazë, gjë që është thelbësore për qëndrimin e mirë.

Merrni parasysh praktikat si joga dhe pilates që fokusohen në ekuilibrin, fleksibilitetin dhe qëndrimin për të përmirësuar shtrirjen.

Kur ngrini objekte, përkuluni në ijet dhe gjunjët, jo në shpinë dhe mbajeni objektin afër trupit.

Zgjidhni këpucë me mbështetje të mirë të harkut për të ruajtur shtrirjen nga themeli. /Klankosova.tv

Shpërndaje në: