Si ndotja akustike mund të dëmtojë shëndetin tonë

Si ndotja akustike mund të dëmtojë shëndetin tonë

Në tetor 2021, Shoqata Amerikane e Shëndetit Publik shpalli zhurmën një rrezik për shëndetin. Dekada të tëra kërkimesh kanë lidhur ndotjen akustike jo vetëm me gjumin e ndërprerë, por edhe me një sërë gjendjesh kronike si sëmundjet e zemrës, dëmtimet njohëse, depresionin dhe ankthin. 

Agjencia Evropiane e Mjedisit vlerësoi në vitin 2020 se ekspozimi ndaj zhurmës shkakton rreth 12,000 vdekje të parakohshme dhe 48,000 raste të sëmundjeve të zemrës çdo vit në Evropën Perëndimore.

Përveç llojit dhe volumit të tingullit, faktorë të tjerë përfshijnë sa shumë ai ndërhyn në aktivitetet tuaja, frikën që ndjeni lidhur me burimin e zhurmës, mekanizmat tuaj të përballimit dhe madje edhe besimin tuaj nëse zhurma mund të shmanget.

Për shembull, ka të ngjarë të ndiheni më të shqetësuar nga avionët që fluturojnë në zonën tuaj nëse mendoni se aeroporti nuk po merr masa për të rregulluar zhurmën. Megjithatë, ndikimi i ngacmimit në shëndetin afatgjatë nuk është i qartë dhe provat në fakt sugjerojnë se sëmundja mendore mund të rrisë rrezikun e ngacmimit dhe jo anasjelltas.

Ne e dimë se zhurma mund të jetë e dëmshme, dhe pyetja e vështirë është pse? Zhurmat e avionëve dhe trafikut shoqërohen në mënyrë të pashmangshme me prodhimin e ndotjes së ajrit, por studiuesit zakonisht e marrin parasysh këtë kur studiojnë problemin.

Ka ndoshta arsye të veçanta pse zhurma dhe ndotja e ajrit mund të ndikojnë në shëndetin tonë. Efektet e grimcave nga ndotja e ajrit janë shumë të lidhura me inflamacionin, ndërsa ekspozimi ndaj zhurmës rrit nivelet e stresit që çojnë në zgjim fiziologjik, si rritja e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Kur dëgjohet një zhurmë e madhe, sistemi dëgjimor sinjalizon se diçka nuk është në rregull, duke shkaktuar një reagim luftarak në trup dhe duke e përmbytur atë me hormone stresi që shkaktojnë inflamacion që në fund mund të çojë në sëmundje, rritje të presionit të gjakut, përqendrime të glukozës në gjak. , yndyrat në gjak dhe madje edhe obezitetin.

Shpërndaje në: