10 sjellje që mund të keni sot, të cilat janë në fakt përgjigje të traumave të fëmijërisë!

Periskopi.com Zoya

Të gjithë njerëzit kanë sjellje të veçanta. Ndonjëherë ato nuk janë aspak të çuditshme për ne, por mund të duken të çuditshme për një vëzhgues të jashtëm. Ndërsa shumë sjellje janë thjesht njerëzore, ndonjëherë ato mund të jenë për shkak të ankthit.

Disa nga tiparet stereotipike të ankthit përfshijnë nervozizmin, frikën nga të folurit në publik ose frikën nga të qenit në turma. Por shumë forma të ankthit nuk janë aq të dukshme. Pavarësisht nga niveli i tyre i njohjes, shumë sjellje ankthi mund të lidhen me disa përvoja të traumave të fëmijërisë. Hulumtimet kanë treguar një lidhje midis traumës së fëmijërisë dhe shumë simptomave të ankthit.

Frika për t’u parë ose vlerësuar negativisht shfaqet në mënyra të ndryshme. Shumë të mbijetuar të traumës së fëmijërisë kanë frikë të vendosen në një situatë nga e cila nuk mund të shpëtojnë dhe kjo mund të çojë në një mori sjelljesh shmangieje. “Truri i traumës” dëshiron të shmangë çdo përvojë që na kujton një kohë kur nuk ishim në gjendje të shpëtonim nga shqetësimi.

Këto përgjigje shfaqen në shumë fusha të ndryshme të jetës së një personi. Më poshtë janë 10 nga sjelljet më të zakonshme:

1. Mospërgjigjja në telefon ose shmangia e thirrjeve. Kjo, në ditët e sotme as që shihet si e çuditshme. Për dikë që nuk ka ankth social, përgjigjja në telefon mund të duket si një detyrë e thjeshtë dhe shmangia e saj mund të duket thjesht si dembelizëm. Megjithatë, ajo që e ndan këtë nga dembelizmi ose shmangia normale është rritja e adrenalinës dhe kortizolit që pason për dikë që ka një histori traume. Ndërsa thjesht porositja e ushqimeve ose konfirmimi i listës së ushqimeve me një partner mund të jetë një përvojë neutrale, përgjigjja e një telefonate të papritur ngjall frikën se akti mund të çojë në një bisedë të pakëndshme, të papritur. Kjo të kujton ndjenjat e të qenit “i kapur”, i vënë në vend nga prindërit ose kujdestarët kur nuk kishte rrugëdalje, ose kur ju shkelej privatësia ose kufijtë.

2. Mbyllja në vete ose heshtja gjatë ngjarjeve në grup ose në mjedise sociale. Nëse kjo duket si ankth i dukshëm social, ndonjëherë është. Shumë forma të ankthit social mund të jenë rezultat i rritjes në një mjedis kaotik. Si rezultat, të mbijetuarit e traumës ndonjëherë kanë përvoja të mbistimulimit gjatë mjediseve sociale. Situatat që kërkojnë një nivel të lartë angazhimi mund të jenë sfilitëse dhe mund të duket sikur nuk ka asnjë mënyrë për të marrë një pushim mendor.

3. Të qenit nervoz kur dikush ulet shumë afër jush. Kjo është aq e zakonshme sa që ka meme të bazuara rreth humorit të kësaj përvoje të përbashkët. Të kesh një person të panjohur që ulet pranë teje, në kinema për shembull, mund të bëjë që të mos përqendroheni te filmi, për shkak të hiper-vetëdijes së afërsisë me një person tjetër. Kur jemi rritur në një mjedis në të cilin kufijtë tanë janë shkelur, ne kemi një ndjenjë të rritur të vetëdijes për njerëzit e tjerë dhe pozicionin tonë brenda një turme ose në një dhomë. Prandaj, të paturit një flluskë të madhe personale bëhet thelbësore për ruajtjen e rehatisë së brendshme.

4. Nevoja për t’u ulur në vende ose zona të caktuara gjatë vizitave në restorant ose ngjarjeve sociale. Shumë të mbijetuar nga trauma raportojnë se ata preferojnë të ulen me shpinë në mur, në krahasim me një derë ose hapësirë. Për shkak të gjendjes së tyre të vazhdueshme të hipervigjilencës, sistemi i tyre nervor i mban ata “të gatshëm” për çdo kërcënim të perceptuar, qoftë edhe të palogjikshëm. Të ulurit ku mund të vëzhgojnë dhomën dhe gjithçka brenda saj duket se e qetëson atë tensionin nervor, qoftë edhe për momentin.

5. Ngrënia ose pirja e tepërt. Të mbijetuarit e traumës zhvillojnë mënyra të vetë-qetësimit, shpesh në formën e kënaqjes ose shmangies së ushqimit ose substancave. Në dekadat e fundit, industria e shëndetësisë ka zhvilluar një kuptim më të madh të lidhjes midis traumës dhe ankthit rreth ushqimit ose pijeve. “Njerëzit që kanë çrregullime të të ngrënit shpesh kanë një histori të përvojave të pafavorshme të fëmijërisë dhe traumave” (Jones, 2021).

6. Dikush që troket në derën tuaj që është i papritur/i paftuar. Shpesh kjo ndjenjë e ngritur e paranojës dhe ankthit lidhet me përvojat si fëmijë – nga paaftësia për të “shpëtuar”.

7. Kërkoni falje vazhdimisht, edhe për gjëra që nuk janë faji juaj (ose i askujt). Kur kritikohemi vazhdimisht, ose vazhdimisht na bëjnë të ndiejmë se gjithçka është faji ynë, ne zhvillojmë një ndjenjë të fortë turpi. Kjo manifestohet në një nevojë të vazhdueshme për të kërkuar falje të tepërt, edhe kur nuk keni bërë asgjë të keqe. Ky është shpesh rezultat i abuzimit emocional ose neglizhencës në fëmijëri.

8. Të kesh një refleks të shtuar të befasimit. Kur sistemi nervor është vazhdimisht i çrregulluar, është e zakonshme të kemi një përgjigje të shtuar ndaj zhurmave ose stimujve që të tjerët mund të mos i vënë re ose të shqetësohen.

9. Nuk dëshironi të keni njerëz në shtëpinë tuaj sepse nuk mund të kontrolloni kur ata largohen. Kjo është shpesh për shkak të pamundësisë për të kontrolluar hapësirën tuaj të sigurt, si p.sh. rritja në një shtëpi ku kufijtë ishin të paqartë dhe privatësia ishte shkelur.

10. Të qenit më rehat me disa njerëz se sa me disa të tjerë. Rritja në një mjedis ku të rriturit nuk janë gjithmonë të sigurt dhe të besueshëm, bën që shumë njerëz të ndihen të shqetësuar rreth njerëzve të rinj. Të mbijetuarit e traumës kanë një ndjenjë të shtuar se me kë ndihemi rehat ose “të sigurt”.

Burimi: Psychology Today