BE vendos rregulla të reja për Google dhe Meta

Periskopi.com Tech & Auto

Njësia e alfabetit Google, Meta dhe platformave të tjera të mëdha në internet do të duhet të bëjnë më shumë për të trajtuar përmbajtjen e paligjshme, teksa rrezikojnë edhe gjoba të mëdha sipas rregullave të reja të internetit të rënë dakord midis vendeve të Bashkimit Evropian dhe ligjvënësve të BE të shtunën.

Marrëveshja erdhi pas më shumë se 16 orësh negociatash. Akti i Shërbimeve Dixhitale (DSA) është pika e dytë e strategjisë së shefes anti-trust të BE-së Margrethe Vestager për të frenuar njësinë e Alphabet Google, Meta dhe gjigantë të tjerë të teknologjisë amerikane.

Muajin e kaluar, ajo fitoi mbështetjen nga blloku 27-vendesh dhe ligjvënësve për rregullat historike të quajtura Akti i Tregjeve Dixhitale (DMA) që mund të detyrojnë Google, Amazon, Apple, Meta dhe Microsoft të ndryshojnë praktikat e tyre kryesore të biznesit në Evropë.

Ligjvënësja e BE-së Dita Charanzova, e cila kishte bërë thirrje për rregulla të tilla tetë vjet më parë, e përshëndeti marrëveshjen.

“Google, Meta dhe platforma të tjera të mëdha online do të duhet të veprojnë për të mbrojtur më mirë përdoruesit e tyre. Evropa e ka bërë të qartë se ata nuk mund të veprojnë si ishuj dixhitalë të pavarur,” tha ajo në një deklaratë.

Në një deklaratë, Google tha: “Ndërsa ligji finalizohet dhe zbatohet, detajet do të kenë rëndësi. Ne mezi presim të punojmë me politikëbërësit për të marrë detajet e mbetura teknike të duhura për të siguruar që ligji të funksionojë për të gjithë.”

Sipas DSA, kompanitë përballen me gjoba deri në 6 për qind të qarkullimit të tyre global për shkeljen e rregullave, ndërsa shkeljet e përsëritura mund t’i ndalojnë të bëjnë biznes në BE.

Platformat shumë të mëdha në internet dhe motorët e kërkimit në internet do të kërkohen të marrin masa specifike gjatë një krize. Lëvizja u shkaktua nga pushtimi rus i Ukrainës dhe dezinformimi i lidhur me të.

Kompanitë mund të detyrohen t’i dorëzojnë rregullatorëve dhe studiuesve të dhëna në lidhje me algoritmet e tyre.

Kompanitë gjithashtu përballen me një tarifë vjetore deri në 0.05% të të ardhurave vjetore në mbarë botën për të mbuluar kostot e monitorimit të pajtueshmërisë së tyre.

DSA do të zbatohet në vitin 2024.